President van Estland (78) stevent af op tweede termijn

Van onze redactie buitenland

Arnold Ruutel (78) maakt grote kans om nog eens vijf jaar president te blijven van de 1,3 miljoen Esten.

De hoogbejaarde Ruutel heeft zich officieel nog niet eens kandidaat gesteld. Maar als zijn twee ’tegenstanders’ niet de vereiste tweederde meerderheid krijgen in de Riigikogu – het 101 zetels tellende parlement in Estland – wordt hij zeer waarschijnlijk alsnog door een speciaal kiescollege gekozen.

Gisteren haalde de eerste presidentskandidaat, de 62-jarige vice-parlementsvoorzitter Ene Ergma, met 65 stemmen het net niet. Ergma werkte in de sovjettijd als astronome. Over de andere kandidaat, oud-minister van buitenlandse zaken en europarlementariër Toomas Hendrik Ilves (52) stemt de Riigikogu vandaag. Maar ook deze diplomaat, die opgroeide in de VS en pas in 1996 naar Estland verhuisde, maakt niet veel kans te winnen.

Ruutel is een voormalige communist en daarom niet erg geliefd bij de politieke en zakenelite in de hoofdstad Tallinn. Op het platteland is de bescheiden Ruutel wel populair, maar veel minder dan zijn charismatische voorganger Lennart Meri (1992-2001). Die mengde zich regelmatig in binnenlandse kwesties. Officieel heeft de president in Estland weinig macht: hij is het gezicht naar buiten en opperbevelhebber van het leger. Presidentsvrouw Ingrid Ruutel maakte zich de afgelopen weken in de pers boos over de kritiek op haar man, die geen dynamisch visitekaartje van de kleine Baltische republiek zou zijn. „Hij communiceert goed, ook al heeft hij daarvoor vaak een tolk nodig. Heus niet alle presidenten spreken Engels en er zijn in Europa presidenten ouder dan hij”, aldus Ingrid Ruutel.

De liberale en rechtse partijen in het parlement vrezen dat met Ruutels herverkiezing belangrijke liberale hervormingen gevaar lopen.

Het jonge EU-lid Estland heeft de afgelopen jaren een hightech revolutie doorgemaakt. Zo kan er overal in het centrum van Tallinn al draadloos geïnternet worden. De economie groeit met 9 procent per jaar, al blijft de inflatie nog boven de EU-norm. Daardoor is het onzeker of Estland al in 2008 de euro invoert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden