'President Trump' wordt een test voor de Amerikaanse democratie

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Hij heeft 'm, en niemand had dat een jaar geleden gedacht. Het pad naar de officiële nominatie voor de Republikeinse Partij ligt bezaaid met scherven. Donald Trump heeft in zijn campagne voor het presidentschap veel vijanden gemaakt, ook al raakte hij ook een snaar met z'n politiek incorrecte standpunten. De Republikeinse Partij zelf is verdeeld, en het gematigd deel van het partijestablishment worstelt met de vraag of ze Trump hun volle steun moeten gunnen. Ex-presidenten als vader en zoon Bush houden zich opvallend afzijdig, grote geldschieters van de Grand Old Party draaiden de kraan dicht.

Erger zijn de wonden die Trump toebracht aan grote groepen van de Amerikaanse samenleving. Latino's, vrouwen, moslims: de stoet met tot op het bot beledigde mensen is lang.

Tenzij er nog heel onverwachte dingen gebeuren, wordt het Clinton versus Trump in de race naar het Witte Huis. De peilingen geven Clinton het voordeel. Ook al roept zij net als Trump bij sommige groepen grote afkeer op, president-materiaal is ze zeker. Dat is Trump niet. De komende tijd moet blijken of de Amerikaanse democratie in staat is Trump te temmen. Anders - zoals het blad The Economist kopte - kan Trumps triomf makkelijk omslaan in Amerika's tragedie.

Als president kan Trump niet volharden in zijn xenofobe isolationisme en zijn economisch soms negentiende-eeuws aandoend protectionisme. In toespraken heeft hij volstrekt tegenstrijdige uitspraken gedaan over het pijlsnel afbetalen van Amerika's nationale schuld, in combinatie met de belofte van een enorme belastingverlaging. Hij laat zich zeer laatdunkend uit over buitenlandse bondgenoten, en wil hen fors laten betalen voor Amerika's militaire inzet over de grenzen. En met het beledigen van grote groepen Amerikaanse burgers win je misschien een voorverkiezing, maar drijf je ook een wig die een samenleving op de lange duur uiteen laat vallen.

In de aanloop naar de verkiezing in november - en eerst de Republikeinse conventie in juli - zal Trump concreet moeten worden over zijn economische en buitenlandse positie, zijn toon matigen en zijn partij zien heel te houden. En dat alles zonder aan geloofwaardigheid in te boeten.

De eerste voortekenen zijn ongunstig, of gunstig zoals u wilt, want The Donald raast in toespraken nog even hard door. De weg van dik 10 miljoen aanhangers nu naar 65 miljoen Amerikaanse kiezers in november kan dan wel eens te lang blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden