President Trump: oplevende economie gaat hoog defensiebudget dekken

President Trump had gisteren een meeting in het Witte Huis met directeuren van Amerikaanse zorgverzekeraars. Beeld AFP
President Trump had gisteren een meeting in het Witte Huis met directeuren van Amerikaanse zorgverzekeraars.Beeld AFP

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is zijn beoogde verhoging van het defensiebudget vrij makkelijk te bekostigen. Door zijn banenplannen en de bedrijfsinvesteringen in de VS zal de economie aantrekken, legde hij vanochtend uit. Met de opbrengst daarvan kunnen de stijgende defensie-uitgaven weer betaald worden.

Dat Trump het defensiebudget met 54 miljard dollar wil verhogen, werd gisteren onthuld door The Washington Post. Afgezet tegen het huidige budget is dat ongeveer een stijging van 10 procent. Al tijdens zijn campagne maakte Donald Trump dit voornemen bekend, maar telkens zei hij dat hij de groeiende uitgaven met bezuinigingen wilde financieren.

Die bezuinigingen noemde hij vanochtend ook in een interview met Fox News, wat een soort voorbeschouwing was op zijn toespraak aan het Congres vanavond, waarin hij zijn beleidsplannen verder uiteen zal zetten. Maar vanochtend noemde Trump dus de oplevende economie als belangrijkste fundering onder het verhoogde defensiebudget. Dat was nieuw.

Trump wees vooral op de vele bedrijven, zoals de Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Ford, die sinds zijn aantreden investeringen en nieuwe banen in de VS hebben beloofd. “Terwijl ze”, zo zei Trump, “dit land voorheen nog ontvluchtten.”

EPA

Het duurde even tot de klimaatsceptische Scott Pruitt door de Senaat werd benoemd als hoofd van milieudienst EPA, maar nu dat gebeurd is, denkt Trump dat het hard zal gaan met nieuwe banen. “Wanneer Pruitt eenmaal aan de gang is, betekent dat duizenden tot miljoenen extra banen. Er zijn namelijk honderden enorme deals die voorheen werden tegengehouden vanwege milieubescherming.”

Pruitt is voorstander van olie- en gaswinning en zijn gedachtegoed sluit aan bij dat van de president. Trump zei al meermaals dat de opwarming van de aarde onzin is en dat de theorie over broeikasgassen is bedacht om groei van de Amerikaanse economie te dwarsbomen.

Om zijn defensieplannen te bekostigen is Trump verder van plan om flink te bezuinigen op diezelfde milieudienst EPA, het ministerie van buitenlandse zaken en op financiële en militaire hulp aan andere landen.

De toespraak die Trump vanavond aan het Congres geeft, belooft een echte ‘Amerika eerst-toon’ te krijgen. Geheel volgens zijn campagnebeloftes. Andere belangrijke onderwerpen in de speech zijn de grenzen van de Verenigde Staten, banen, zorg en infrastructuur, deed de president tegen Fox alvast uit de doeken.

Details

Critici hebben grote twijfels bij de betaalbaarheid van Trumps plannen. Wat economen, investeerders, maar ook de leden van het Congres vanavond vooral willen horen zijn details. Hoe gaat hij zijn beloften uitwerken? Zo beweerde hij dat hij de belastingen zou gaan verlagen, zowel voor burgers als bedrijven. Het is echter nog onduidelijk of de vennootschapsbelasting daadwerkelijk van 35 procent naar 20 procent gaat zakken, of Trump, zoals hij al eens opperde, import wil belasten en export juist niet, of hogere inkomens of juist middeninkomens belang hebben bij zijn belastingaanpassingen. Iedereen verwacht opheldering van de president, liefst zo snel mogelijk.

Datzelfde geldt voor het nieuwe zorgstelsel, dat Obamacare moet vervangen. Trump heeft het systeem van zijn voorganger altijd een ramp genoemd en beloofde met een véél beter alternatief te komen. Wat dat alternatief dan is en wanneer het er is, blijft vooralsnog gissen.

En waar haalt Trump nog geld voor nieuwe wegen, bruggen en tunnels vandaan als hij al zoveel extra aan defensie wil uitgeven en de belastinginkomsten vermoedelijk zullen dalen? Investeerders willen weten of de infrastructuur niet op een laag pitje komt te staan. Dat zou namelijk betekenen dat het nog lang gaat duren totdat grote bouwprojecten de economie zullen stimuleren.

Hoe zijn plannen er in detail ook uit komen te zien, Trump zal het Congres gunstig willen stemmen en hij moet zowel de Democraten als zijn een deel van de eigen Republikeinen overtuigen. Want om zijn politieke blauwdruk voor de komende jaren ook daadwerkelijk om te kunnen zetten in beleid heeft de president het Congres nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden