President Sri Lanka gewond na aanslag

President Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka heeft de Tamils in haar land opgeroepen om met haar de strijd aan te gaan tegen het terrorisme. De campagne voor de presidentsverkiezingen die morgen op het eiland worden gehouden, kreeg zaterdag een bloedig slot. Bij twee zelfmoordaanslagen vonden 33 mensen de dood en raakten 137 mensen gewond.

Kumaratunga werd zelf ook getroffen. Zij kreeg bomscherven in haar oog en is inmiddels geopereerd. De president deed haar oproep vanaf haar ziekbed.

,,Het uur van de waarheid heeft geslagen'', zei Kamaratunga gisteren in een toespraak die op de radio en de televisie werd uitgezonden. ,,De Tamilbevolking moet duidelijk en zonder aarzelen beslissen of ze doorgaat met opvoeren van de terreur en moorden door heimelijk de Tamil Tijgers te steunen.''

De politie gaat er net als de president vanuit dat de aanslagen het werk zijn van de Tamil Tijgers en arresteerde vijftien verdachten. De Tijgers strijden in het noordoosten van Sri Lanka al zestien jaar voor een eigen staat. Zij zeggen gediscrimineerd te worden door de Singalese meerderheid op het eiland.

De aanslag op de president vond plaats in de hoofdstad Colombo, waar ze de laatste manifestatie voor de verkiezingen van haar Volksalliantie bijwoonde. Een als vrouw verklede man kwam op de president af met de bedoeling haar te omarmen, maar de lijfwachten van Kumaratunga kregen argwaan en slaagden er op het laatste moment in de dader opzij te schuiven.

Na de explosie schoten veiligheidsagenten op de menigte, waarbij zij ook enkele journalisten troffen. Onder de gewonden waren ook de ministers van financiën en verkeer. Tweeëntwintig mensen kwamen om.

De tweede aanslag werd gepleegd met een granaat en gebeurde op een bijeenkomst van de Verenigde Nationale Partij, de belangrijkste oppositiepartij, in een voorstad van Colombo. Hier kwamen elf mensen om. Oppositieleider Ranil Wickremesinghe was niet aanwezig.

De regering van Sri Lanka besloot gisteren dat de verkiezingen van morgen gewoon doorgaan. Kumaratunga hoopt op een tweede termijn van vijf jaar om een nieuwe poging te kunnen doen om een einde te maken aan de burgeroorlog op het eiland die tot dusverre naar schatting 61 000 levens heeft gekost. In 1994 werd zij op dezelfde toezegging gekozen.

In 1995 braken de Tamil Tijgers de onderhandelingen met de president af. Het afgelopen jaar boekte het leger van Sri Lanka succes na succes in de strijd tegen de Tijgers, maar de afgelopen weken sloegen die terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden