Update

President Mugabe afgezet door regeringspartij, weigert af te treden

President Robert Mugabe sprak in een tv-toespraak Zimbabwanen toe. Tegen de verwachting in, sprak hij met geen woord over het neerleggen van zijn ambt als president. Beeld REUTERS
President Robert Mugabe sprak in een tv-toespraak Zimbabwanen toe. Tegen de verwachting in, sprak hij met geen woord over het neerleggen van zijn ambt als president.Beeld REUTERS

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is door regeringspartij ZANU-PF zondag afgezet als partijleider. Verwacht werd dat Mugabe (93) zondagavond in een tv-toespraak zou instemmen met de roep om zijn aftreden als president, maar in zijn speech repte hij daar met geen woord over.

Redactie

Mugabe heeft nu officieel tot morgenmiddag 12 uur 's middags lokale tijd om uit eigen beweging op te stappen als president. Anders stelt zijn partij ZANU-PF de afzettingsprocedure in werking. In dat geval stemt het Zimbabwaanse parlement over zijn aanblijven.

Enkele uren voor de toespraak van Mugabe op de Zimbabwaanse staatszender zou de president hebben onderhandeld met de legertop die eerder deze week de macht in het land overnam en Mugabe onder huisarrest plaatste. Een anonieme overheidsfunctionaris zei tegenover Reuters dat de president bereid was af te treden na 37 jaar aan de macht te zijn geweest in Zimbabwe.

Maar in zijn toespraak hintte Mugabe eerder het tegenovergestelde, en zei hij dat hij leiding zal geven aan het partijcongres van ZANU-PF dat in december wordt gehouden. Ook liet het 93-jarige staatshoofd weten dat hij begrijpt dat veel Zimbabwanen zich zorgen maken over de slechte economische situatie in het land en de onenigheid binnen ZANU-PF.

Chris Mutsvangwa, leider van de Zimbabwaanse oorlogsveteranen, zei na afloop van de toespraak van Mugabe dat de afzettingsprocedure tegen de president wordt voortgezet. Ook kondigde hij een betoging tegen het staatshoofd aan komende woensdag.

Coup

Mugabe was sinds dinsdag onder huisarrest geplaatst, nadat het Zimbabwaanse leger een coup had uitgevoerd. De hoogste bevelhebbers hadden besloten Mugabe van de troon te stoten nadat hij vice-president Emmerson Mnangagwa had ontslagen en zijn vrouw Grace steeds nadrukkelijker positioneerde als zijn opvolger.

Op een ingelaste crisisbijeenkomst van het partijcomité werd zondagochtend besloten dat Mugabe tot morgenmiddag heeft om zijn ambt als staatshoofd vrijwillig neer te leggen. Ook besloot het comité Grace Mugabe 'voor altijd' uit haar functie als hoofd van de vrouwenafdeling van de partij te ontheven en is een groep hooggeplaatste Zimbabwaanse politici die aan haar gelinkt wordt, waaronder de ministers van buitenlandse zaken en hoger onderwijs, geschorst.

Mnangagwa neem nu het stokje als partijleider over van Mugabe, en lijkt de grootste kanshebber om de volgende president van het Afrikaanse land te worden. Zijn precieze verblijfplaats is echter onbekend, sinds Mnangagwa een maand geleden Zimbabwe ontvluchtte nadat hij door Mugabe uit diens regering en partij werd gezet.

Vele duizenden mensen gingen zaterdag in hoofdstad Harare de straat op om het naderende einde van zijn bewind te vieren. Lees de reportage uit Harare: Nu voelen de Zimbabwanen zich verlost van Mugabe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden