President Mexico opent aanval op KPN-eigenaar Slim

's Werelds rijkste man te machtig in eigen land President Nieto wil einde aan telecommonopolie

Weken nadat de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim zich succesvol meester maakte van KPN, wordt in eigen land aan zijn stoelpoten gezaagd. Afgelopen maandag diende de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto een voorstel bij het congres in om de nationale telecom- en televisiemarkten grondig te hervormen.

Het plan voorziet in het verder openstellen van beide sectoren voor buitenlandse investeerders, het openen van twee nieuwe nationale televisiekanalen en het oprichten van twee onafhankelijke commissies, die bedrijven met een marktaandeel van meer dan 50 procent stevig kunnen straffen voor kartelpraktijken.

Dat is niet minder dan revolutionair in Mexico, waar beide sectoren bijna volledig in handen zijn van drie grote consortia. In de televisiemarkt is er het 'duopolie' van mediagiganten Televisa en Azteca, samen goed voor bijna 80 procent van het televisieaanbod. Carlos Slim deelt intussen de lakens uit in de telefonie. Zijn Telmex heeft 80 procent van de landlijnen in handen, terwijl Telcel, onderdeel van zijn América Móvil (dat sinds vorig jaar ook een belang van 27 procent in KPN heeft), 70 procent van de mobiele telefoonaansluitingen beheerst.

Met name Slims oppermacht is al jaren een hoofdpijndossier. Mexicanen betalen zo'n 30 procent meer om mobiel te kunnen bellen dan het gemiddelde van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), terwijl het land qua investeringen in de telecominfrastructuur juist onderaan bungelt. De Mexicaanse economie verliest daardoor jaarlijk zo'n 30 miljard dollar aan 'overbodige' telefoonkosten, wat neerkomt op bijna 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

"Carlos Slim maakt zeker misbruik van zijn dominante marktpositie", zegt mediaspecialist Gabriel Sosa Plata van de UAM-universiteit in Mexico-Stad. "Hij heeft veruit het grootste deel van de telecom-infrastructuur in handen, waardoor het zijn concurrenten praktisch onmogelijk is gemaakt aansluiting te krijgen. Het gevolg: torenhoge tarieven. Hij kan in feite doen wat hij wil."

In theorie zou de hervorming Slim dwingen concurrenten een aansluiting op zijn netwerk te gunnen. Ook zouden zijn bedrijven niet langer zelf de tarieven daarvoor mogen bepalen. Bellen zou dan voor de consument goedkoper worden, en het aanbod groter.

Voorzitter Aleida Calleja van de Mexicaanse Verenging voor Toegang tot Informatie twijfelt echter of dat echt gaat gebeuren, ook al steunt ze het voorstel. "Het is een stap in de goede richting, maar nog onvoldoende. Zo is investeren in infrastructuur volgens het voorstel geen verplichting. Ik weet niet of de concurrentie bereid is geld te steken in nieuwe netwerken. Gebeurt dat niet, dan verandert er voor het gros van de Mexicanen weinig."

Daarbij is het maar de vraag of het voorstel zal worden aangenomen. Er is een grondwetswijziging voor nodig. Niet alleen het congres, maar ook meer dan de helft van alle 32 deelstaten zal vóór de wijziging moeten stemmen. Peña Nieto's Partij van de Institutionele Revolutie heeft een ruime meerderheid van die deelstaten in handen, maar eerdere pogingen de kartels in de televisie- en telecommarkt te breken, zijn altijd op niets uitgelopen. De macht van Televisa, Azteca en vooral Carlos Slim bleek telkens te groot.

"Er zit in het congres een zogenaamde 'telefractie', die grote belangen in de televisie- en telecommarkten heeft en niet wil dat de status quo verandert", zegt Gabriel Sosa. "Zij zullen zich stevig tegen de hervorming verzetten."

Toch wordt er in Mexico op gerekend dat deze hervorming het uiteindelijk zal halen. Al was het maar omdat de president er zijn tanden mee wil laten zien. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van vorige jaar werd Nieto er geregeld van beschuldig te worden gesteund door Televisa en op de hand te zijn van grote consortia als dat van Slim.

"Dit voorstel is vooral een poging van de president om zich te legitimeren", zegt Aleida Calleja. "Hij wil laten zien dat hij niet bang is om grote belangen aan te pakken. Ook al moet hij daarvoor de strijd aangaan met Carlos Slim."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden