President Macron ziet zijn grootste fan vertrekken

Gérard CollombBeeld EPA

De Franse president had zijn minister van binnenlandse zaken gevraagd aan te blijven. Gérard Collomb gaat toch.  

Bijna twintig minuten stond Gérard Collomb woensdag voor de ingang van zijn ministerie te wachten op de machtsoverdracht, een ritueel waarbij de gaande minister zijn opvolger verwelkomt. Nadat premier Édouard Philippe – die interim wordt op binnenlandse zaken – eindelijk arriveerde, verliep het ritueel uiterst koel. 

Kennelijk wilde Philippe op deze manier uitdrukken hoe hij en de president over Collomb denken. Dinsdag weigerde Macron het ontslag van de 71-jarige routinier, maar Collomb hield vol en bracht zo de autoriteit van het staatshoofd ernstige schade toe. Een minister die weigert aan te blijven, het is niet eerder vertoond.

Collomb is bovendien niet zomaar iemand, hij geldt als een van Macron’s oudste en grootste fans. Toen de laatste in 2016 de regering verliet om voor zichzelf te beginnen, zorgde Collomb voor een bataljon lokale bestuurders en organiseerde hij een inzamelingsactie op het stadhuis van Lyon. Op de dag van de inauguratie in mei vorig jaar stroomden Collomb in de feestzaal van het Elysée de tranen over de wangen. 

Pijnlijk

De motivatie van Collomb maakt de zaak nog erger. Hij wil dolgraag nog een keer burgemeester worden van Lyon, een stad die hij voor zijn komst naar Parijs al zestien jaar bestuurde. Dat Collomb nu zo makkelijk voorrang geeft aan zijn eigenbelang, toont dat hij niet meer gelooft in het grote avontuur dat hij met Macron begon. 

De episode is kortom een nieuw, pijnlijk bewijs dat het Macron-effect is uitgewerkt. Terwijl veel buitenlandse media hem uitbundig prijzen om zijn ideeënrijkdom en leiderschap, stellen analisten in eigen land dat hij het politieke handwerk nog steeds moet leren. Eerder liet Macron zich verrassen door Nicolas Hulot van milieu die een maand geleden onverwacht opstapte.

 Zijn aanpak van de zaak rond zijn in opspraak geraakte veiligheidsman Alexandre Benalla zag er ook slecht uit. In plaats van hem direct te straffen, hield Macron Benalla, die een paar demonstranten over het plaveisel sleurde, de hand boven het hoofd.

Duistere horizon

In de peilingen is Macron op een bedenkelijk laag niveau beland, veel kiezers verwijten hem arrogantie en het uitblijven van resultaten. Frankrijk noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar de laagste groei van de eurozone, de werkloosheid nam niet af maar steeg licht naar 9,2 procent en ook de tekorten nemen weer toe. 

Dit alles dreigt de horizon van Macron in Europa, waar hij zich aan het hoofd stelt van het anti-populistische kamp, te verduisteren. Zijn hartstochtelijke pleidooien voor een ‘verdiepte Eurozone’ zullen minder kans maken op succes als hij niet kan laten zien dat het met Frankrijk de goede kant op gaat.

Lees ook:

Ook Emmanuel Macron krijgt Frankrijk niet uit zijn vastgeroeste gewoontes

De Franse president Macron beloofde een revolutie, maar van zijn plan om de arbeidsmarkt en de economie te hervormen is nu - anderhalf jaar na zijn aantreden - weinig over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden