President Korea krabbelt terug

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - President Kim Young-sam van Zuid-Korea, dat in de greep is van stakingen, krabbelt terug. Een serie omstreden arbeidswetten zal opnieuw worden ingebracht in het parlement, zo kondigde hij gisteren aan. Maar oppositie en vakbonden gaan door met acties.

De verklaring betekent een breuk met de harde lijn die de president en zijn regering volgden sinds het uitbreken van de crisis, drie weken geleden. Toen nam de regeringspartij tijdens een parlementszitting, waarvoor geen oppositiepartijen waren uitgenodigd, een aantal wetten aan die korte metten maken met traditionele rechten van arbeiders, en die legalisering van 's lands grootste vakbond, de illegale KCTU, uitstellen tot 2002.

Gisteren zei de president tijdens overleg met enkele oppositiepartijen dat hij de wetten opnieuw zal inbrengen, en dat de arrestatiebevelen tegen vakbondsleiders waren opgeschort. Vakbonden en oppositie lieten onmiddellijk weten dat zij daarmee geen genoegen nemen. Zij vrezen dat de regeringsgezinde meerderheid in het parlement de wetten alsnog zal aannemen, en eisen intrekking van de wetgeving. Kim weigert dat. De vakbondsleiders zien achter de 'opschorting' van hun arrestatiebevelen een truc om hen uit hun schuilplaats te lokken.

De stakingen hebben Zuid-Korea al meer dan 5 miljard gulden gekost. Zuid-Korea staat ook onder internationale druk, onder meer van de Oeso, de club van rijke landen die in december Zuid-Korea als nieuw lid verwelkomde. Vandaag vergadert in Parijs de commissie Arbeidszaken van de Oeso over Zuid-Korea, en morgen volgt een bijeenkomst van het bestuur. Een reprimande wegens het breken van beloften behoort tot de mogelijkheden. De Britse Financial Times drukte gisteren een brief af van Zuid-Korea's voormalige minister van buitenlandse zaken, Gong Ro-myung. In de brief, van oktober vorig jaar, verzekerde de minister de Oeso dat Zuid-Korea belang hecht aan vakbondsvrijheid. Ook wees hij erop dat de regering een commissie had benoemd waarin werkgevers en werknemers werkten aan wetsvoorstellen om Zuid-Korea op één lijn te brengen met internationaal gangbare normen.

Mede daarom lieten de Oeso-landen Zuid-Korea tot hun rangen toe. Maar toen had de regering de commissie al ontbonden wegens 'onoverbrugbare verschillen'. Na de toelating volgde de bijzondere nachtelijke zitting waarop de regeringsgezinde parlementariërs de gewraakte wetten erdoor jasten - wetten die beperkingen op vakbondsactiviteiten handhaven, in plaats van opheffen.

- Zie ook pagina 7

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden