President Kim: strenge bezuingingen onontkoombaar

SEOUL (AP, Bloomberg, AFP) - Zuid-Korea heeft gisteren na lang wikken en wegen de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingeroepen om de eens zo machtige economie, de op tien na grootste economie in de wereld, uit de problemen te halen.

Minister van financiën en economie Lim Chang-yuel zei dat Zuid-Korea 40 miljard gulden aan IMF-leningen nodig heeft. Volgende week al beginnen de besprekingen over omvang en voorwaarden van het hulppakket. Het geld van de leningen zal over drie tot vier weken arriveren, aldus de minister. Al wekenlang spraken financieel experts hun vermoeden uit dat de economische problemen van Zuid-Korea zo groot zijn geworden dat de hulp van het IMF onvermijdelijk is. Daarbij werd gespeculeerd over nog veel hogere leningen. Vorige week noemde de regering IMF-hulp nog 'ondenkbaar'.

De hand ophouden bij het IMF is blijkbaar een bittere pil voor Zuid-Korea, dat trots is op de snelle groei van de afgelopen decennia. Zuid-Korea had eerder de VS en Japan om hulp gevraagd, maar dat werd door Washington en Tokio afgewezen. Japan, de voormalige koloniale heerser, om hulp vragen was bijna net zo vernederend als naar het IMF gaan. Ook Thailand en Indonesië, evenals Zuid-Korea gerekend tot de 'tijgers', zijn in grote economische problemen geraakt, reden waarom ook zij hulp bij het IMF hebben gevraagd.

Zuid-Korea heeft als IMF-lid recht op een krediet van zes miljard dollar (twaalf miljard gulden), maar volgens kranten is het aannemelijk dat het IMF een omvangrijker reddingspakket zal samenstellen, waar ook de Verenigde Staten, Japan en andere landen aan zullen meebetalen.

Zuid-Korea's economie was de afgelopen weken in een vrije val geraakt. De nationale munt, de won, kelderde, de rente liep op en buitenlanders trokken hun tegoeden terug in ruil voor dollars. De crisis is het gevolg van een serie faillissementen van grote bedrijven, die dankzij politieke bescherming konden rekenen op ongelimiteerde kredieten voor totaal onverantwoorde investeringen.

Begin dit jaar ploften deze soufflé-projecten in elkaar. Het conglomeraat Hanbo, dat in januari over de kop ging, zadelde de banken op met een niet te innen schuld van ruim 12 miljard gulden. De totale som van ongedekte of suspecte beleningen door banken bij andere industriële giganten (de zogeheten chaebols) bedroeg 10 miljard gulden.

De schandalen wierpen een schril licht op Zuid-Korea's financieringsinstellingen. Ook Zuid-Korea's politieke systeem is ernstig geschaad, omdat vooraanstaande politici waren betrokken bij de grote corruptieschandalen. De crises elders in Azië verminderden het vertrouwen van buitenlandse investeerders nog meer. De aanstaande presidentsverkiezingen, volgende maand, verhogen de onzekerheid nog.

De Zuid-Koreanen zullen zich moeten voorbereiden op forse bezuinigingen. “Nu we onze glorieuze economische ontwikkeling achter ons moeten laten, moet ons land de vernedering van het bankroet doorstaan”, zo commentarieerde gisteren een tv-zender.

President Kim Young-sam, wiens ambtstermijn afloopt in februari, zal vandaag in een toespraak de steun van het publiek vragen voor het noodplan om de economie vlot te trekken. Volgens een presidenteel woordvoerder heeft Kim gisteren tijdens een kabinetszitting gezegd dat het land zich moet voorbereiden op “pijn alsof er in je botten gesneden wordt” om de crisis te overwinnen. Toen bekend werd dat de president de toespraak zou houden, begon de won op de geldmarkt fors te stijgen ten opzichte van de dollar. Over het inroepen van de IMF-hulp was toen nog geen besluit gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden