President Jemen stapt op na machtsstrijd

Abd-Rabbu Mansour Hadi, de afgetreden president van Jemen. Beeld afp
Abd-Rabbu Mansour Hadi, de afgetreden president van Jemen.Beeld afp

President Abd-Rabbu Mansour Hadi van Jemen is afgetreden, melden regeringsfunctionarissen in de hoofdstad Sanaa. Hij deed dat onder druk van Houthi-rebellen die de president de afgelopen twee dagen in zijn huis omsingelden. De sjiitische Houthi's vechten al maanden voor zelfbestuur in het grotendeels soennitische land. Een van hun leiders noemde het ontslag van de president een 'blijde tijding voor alle inwoners van Jemen'.

Het land heeft roerige dagen achter de rug. Maandag vielen opstandelingen van de Houthi-minderheid, die in september het grootste deel van de hoofdstad innamen, het presidentieel paleis binnen. Zij zeiden niet uit te zijn op de val van de president, maar eisen meer autonomie in het noorden van het land.

President Hadi zei gisteren dat hij bereid is om de sjiitische Houthi's tegemoet te komen als zij zich terug zouden trekken, maar de strijders bleven de hele dag rond het huis en presidentieel paleis hangen. Volgens militaire bronnen trad Hadi af toen de rebellen hem onder druk zetten om de bevolking op televisie tot kalmte te manen.

Politiek doolhof
Hadi werd in februari 2012 als president beëdigd. Hij beloofde toen in gesprek te gaan met alle politieke krachten en de veiligheid in het land te herstellen, maar de onrust bleef groot. De president werd niet alleen geconfronteerd met de opstand van de Houthi's, maar ook met de terreurpraktijken van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland.

Kort voordat het bericht over Hadi's aftreden naar buiten kwam had de premier van Jemen, Khaled Bahah, het ontslag van de regering aangeboden aan de president. Die wil niet meegetrokken worden in een 'niet-constructief politiek doolhof', zei de premier op Facebook.

Nauwelijks gezag
Bahah's kabinet van technocraten werd in november gevormd als onderdeel van een door de Verenigde Naties tot stand gebracht vredesakkoord, nadat Houthi-rebellen in september de hoofdstad onder de voet hadden gelopen.

De rebellen zouden nauwe banden hebben met de in 2012 afgezette president Ali Abdullah Saleh. Op papier moet nu een van diens bondgenoten, de voorzitter van het parlement Yahia al-Rai, het presidentschap bekleden.

De autoritaire Saleh leidde Jemen meer dan dertig jaar met harde hand. Na zijn vertrek bestuurde Hadi het land, die in februari 2012 werd beëdigd als president na verkiezingen waarbij hij de enige kandidaat was. De centrale regering heeft echter nauwelijks gezag in grote delen van Jemen en kampt met grote veiligheidsproblemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden