President Israël bezorgd over Duits verbod besnijdenis

Peres stuurt Gauck een brandbrief

De commotie over een mogelijk Duits verbod op religieuze besnijdenissen is doorgedrongen tot de hoogste politieke kringen van Israël. De Israëlische premier Sjimon Peres riep deze week zijn Duitse collega Joachim Glauck per brief op tot de verdediging van het ritueel, "dat al duizenden jaren centraal staat binnen de joodse identiteit en dat een jood tot jood maakt".

De Asjkenazische voormalige opperrabijn Israel Meir Lau voegde er een dreigement aan toe. Hij vindt dat joden in het geval van een verbod Duitsland massaal moeten verlaten. Hij kan zich overigens niets voorstellen bij het plotse Duitse medelijden met baby's. Tijdens zijn kinderjaren in het concentratiekamp Buchenwald heeft hij de Duitsers nooit op zulke gevoeligheid betrapt, zei hij.

Aanleiding voor de brief van Peres en de emotionele uithaal van Lau is een uitspraak van een Keulse rechter. Die bepaalde op 26 juni dat de religieuze verwijdering van de voorhuid bij kinderen een strafbare verminking is van het menselijk lichaam. De rechter stelde de lichamelijke integriteit van het kind boven de wens van de ouders. Volgens hem wordt de godsdienstvrijheid zo niet aangetast, want het kind kan op latere leeftijd alsnog voor een besnijdenis kiezen.

Even leek het alsof Duitsland afstevende op een totaalverbod voor religieuze besnijdenissen. Maar al snel klonk van alle kanten verzet, niet alleen van joodse en islamitische organisaties, maar ook van een grote meerderheid van parlementariërs. Bondskanselier Angela Merkel voegde zich bij het protestkoor. Het kan niet zo zijn dat joden uitgerekend in Duitsland hun gebruiken niet mogen volgen, liet zij via een woordvoerder weten.

Om de kwestie voor altijd op te lossen stelde Merkel een ethische commissie in. Die moet een wettelijk kader voor de besnijdenis ontwerpen. Religieuze besnijdenissen zullen in principe worden toegestaan, op voorwaarde dat beide ouders ermee instemmen en dat er goede voorlichting komt over de risico's van de ingreep. In zijn brief noemt de Israëlische president Peres dit plan een positief signaal.

De ophef in Duitsland zet ook mensen in andere landen aan het denken. Na de uitspraak van de Duitse rechter staakten drie ziekenhuizen in Zwitserland en Oostenrijk de ingreep. Een van die instellingen, in het Zwitserse Zürich, heeft de besnijdenissen inmiddels hervat, na consultatie van een groep ethici.

Ook in Noorwegen is debat ontstaan. Begin deze maand opperde Anne Lindboe, de Noorse ombudsman voor kinderrechten, dat joden en moslims een symbolisch, niet-chirurgisch ritueel bedenken ter vervanging van de besnijdenis. Onaanvaardbaar, reageerde Erik Kohn, voorzitter van de joodse gemeenschap in Olso. De 700 Noorse joden kunnen volgens hem niet leven in een maatschappij waar besnijdenis is verboden. En verder diende de kinderombudsman zich niet te bemoeien met religieuze rituelen.

In Nederland ontstond twee jaar geleden al discussie over besnijdenis toen artsenorganisatie KNMG pleitte voor een ontmoedigingsbeleid. De artsen legden de nadruk op de medische risico's, zoals plasbuisvernauwingen en amputaties van de penis. Ook het recht op zelfbeschikking van het kind vonden ze zwaar wegen.

Hoewel het rechterlijke verbod in Duitsland van tafel lijkt te worden geveegd, is deze week nog wel de Beierse rabbijn David Goldberg aangeklaagd wegens besnijdenissen. De Duitse justitie bekijkt nu of de aanklacht, afkomstig van een anoniem persoon, ernstig genoeg is voor vervolging. De Israëlische politiek is ook hier meteen bovenop gedoken. Naar aanleiding van de aanklacht heeft de Israëlische minister van binnenlandse zaken en voorzitter van de streng-religieuze Sjas-partij, Eli Jisjai, er bij Merkel nog eens op aangedrongen dat ze zich blijft inzetten voor het recht op besnijdenis. De rabbijn in kwestie hoopt op een snelle wetswijziging. "Dan houdt dit tenminste een keer op."

ZOMERTIJD 8-11

Het onschendbare kind

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden