President Gligorov buiten levensgevaar

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De president van Macedonië, Kiro Gligorov, heeft gisteren een bomaanslag overleefd. Onbekenden lieten in de hoofdstad Skopje een autobom ontploffen toen de dienstauto van het staatshoofd passeerde. De chauffeur van de president kwam daarbij om het leven.

President Gligorov werd ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht. Gisteravond was hij buiten direct levensgevaar. Een speciaal Frans team van chirurgen behandelde de Macedonische leider. Bij de bomexplosie raakten ook Gligorovs lijfwacht en enkele voorbijgangers zwaar gewond. De politie heeft twee mannen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de aanslag. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de autobom nog genomen, maar volgens plaatselijke media zou de bom het werk kunnen zijn van Macedonische nationalisten, die tegen compromissen met de buurlanden gekant zijn.

De 78-jarige president Gligorov had afgelopen maandag een gesprek met zijn Servische collega Milosevic over de normalisering van de betrekkingen met buurland Servië. Naar verluidt hebben de presidenten over diplomatieke erkenning gesproken.

Betrekkingen

Er zijn nu geen banden tussen de twee voormalige Joegoslavische republieken omdat Servië weigert de Macedonische grenzen te accepteren. De goede banden tussen Servië en Griekenland spelen daarbij ook een rol. Met de erkenning van het vredesplan voor Bosnië lijkt Milosevic van zijn plan voor een Groot-Servië te zijn afgestapt en dus is de weg vrij voor genormaliseerde betrekkingen. Met buurland Griekenland, tot voor kort vijandig vanwege de naam Macedonië, heeft de republiek op 13 september diplomatieke relaties aangeknoopt.

Macedonië is het enige land dat zich in 1991 zonder bloedvergieten heeft kunnen afscheiden van de Joegoslavische federatie. Toch kent het land forse etnische spanningen, met name door aanwezigheid van een grote Albanese minderheid. Het Westen was lange tijd bang dat het land mede daardoor meegesleurd zou worden in de conflicten in de regio. Dat zou het begin van een grote Balkan-oorlog zijn geweest. Doordat president Gligorov kans heeft gezien met twee van zijn buurlanden betrekkingen aan te knopen, zijn de spanningen in dit deel van de Balkan op dit ogenblik verminderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden