Update

'President Gambia is bereid om macht over te dragen'

Een Senegalese soldaat patrouilleert in de plaats Karang, vlakbij de Gambiaanse grens.Beeld AP

Yahya Jammeh, die de presidentsverkiezingen in Gambia verloor, heeft zijn verlies toegegeven. Volgens een anonieme Senegalese overheidsfunctionaris zei Jammeh vandaag dat hij bereid is de macht over te dragen aan zijn opvolger, Adama Barrow.

Jammeh heeft wel vaker beloofd op te stappen, maar kwam die belofte eerder niet na. Inmiddels wordt zijn speelruimte kleiner en kleiner. Het ultimatum om zijn verkiezingsnederlaag te erkennen en op te stappen verstreek vandaag om 13:00 Nederlandse tijd. West-Afrikaanse militairen staan klaar om Jammeh weg te jagen, maar wachten op de uitkomst van hoog diplomatiek overleg.

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen van Adama Barrow, maar weigert de macht op te geven. Hij zit al 22 jaar in het zadel. Gisteren werd Barrow officieel beëdigd. De plechtigheid vond niet plaats in Gambia, maar op de Gambiaanse ambassade in Senegal.

Op steun van het leger hoeft Jammeh niet te rekenenen. De hoogste generaal van het Gambiaanse leger, Ousman Badjie, zei vanmiddag dat hij Barrow erkent als president en dat hij niet in gevecht gaat met de West-Afrikaanse legermacht. "We zullen hen verwelkomen met bloemen en een kop thee", zei Badjie. "Je kunt ons niet dwingen om oorlog te voeren voor een probleem dat we politiek kunnen oplossen. Wij gaan niet vechten met een Nigeriaans leger, een Togolees leger of welk leger dat ook maar komt."

VN-resolutie
De inval van het Senegalese leger volgde luttele minuten na een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Die sprak unaniem zijn 'volle steun' uit voor het streven van Gambia's buurlanden om de gewezen president te verdrijven en zijn legitieme opvolger aan de macht te brengen. Dat moet volgens de resolutie bij voorkeur via diplomatieke middelen, benadrukten de Russen, maar het geduld van Senegal is op.

Strikt genomen hoefde de Veiligheidsraad niet eens toestemming te geven voor de inval, want Barrow had zelf om hulp gevraagd aan Ecowas, het West-Afrikaanse samenwerkingsblok waar ook Senegal toe behoort.

Het kleine, wormvormige Gambia is militair geen partij voor het veel grotere Senegal. Bovendien krijgt Senegal steun van Nigeria en Ghana, die aan de interventie willen meewerken.

Om bloedvergieten te voorkomen, hebben verschillende landen in de regio Jammeh geprobeerd te paaien. Nigeria heeft hem al politiek asiel aangeboden, en Marokko stelt hem zelfs een 'gouden pensioen' in het vooruitzicht.

Gaat Jammeh toch de strijd aan, dan wordt het een ander verhaal, al is het de vraag hoeveel Gambiaanse militairen zijn orders nog willen opvolgen. Veel Gambiaanse burgers hebben het niet afgewacht. Zeker 30.000 van hen zijn naar Senegal gevlucht. Ook toeristen zijn massaal vertrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden