'President Egypte schuldig aan moord op sjiieten'

Leiders van de sjiitische minderheid in Egypte en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van president Morsi, die voortkomt uit de soennitische Broederschap, van het aanzetten tot geweld. Daarmee is volgens hen een klimaat van haat geschapen dat dit weekeinde leidde tot een lynchpartij tegen vier sjiieten.

De sjiitische voorman Mohammed Ghoneim verwijt de Moslim Broederschap dat die weigert op te treden tegen extremistische salafistische predikers, die de gewoonte hebben sjiieten te bestempelen als 'ongelovigen'. In het dorp Zawijat Aboe Moesallem, nabij Caïro, gebeurde dat afgelopen zondag, waarna opgehitste bewoners sjiitische dorpsgenoten belegerden. Ooggetuigen meldden dat de salafistische predikers zich onder de woedende menigte bevonden. De dorpelingen staken een huis in brand en doodden vier mannen.

De autoriteiten veroordeelden de aanval en stelden de daders zware straffen in het vooruitzicht. Morsi sprak van een 'brute misdaad'. Maar oppositiepartij Dustour zegt dat de lynchpartij voortvloeit uit de 'de walgelijke religieuze haat-retoriek die steeds meer om zich heen grijpt, met de zegen van de president'.

Vorige week was Morsi te gast bij een manifestatie waar salafistische sprekers de sjiieten aanvielen. Een van hen, geestelijke Mohammed Hassan, deed een beroep op Morsi om 'de deuren van Egypte niet open te zetten' voor sjiieten, aangezien zij 'nooit ergens komen zonder de situatie te vergiftigen'. Morsi hoorde de uitspraken van Hassan en diens collega's zwijgend aan.

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden