President centrale bank van Rusland heeft één grote fout: Paramonova is vrouw

Van onze correspondent MOSKOU - De enige vrouw op een toppositie in het Russische staatsapparaat, president Tatjana Paramonova van de centrale bank, heeft het veld moeten ruimen. President Boris Jeltsin verving haar gisteren door haar directe ondergeschikte, een man die minder problemen zal oproepen bij het parlement.

Jeltsin heeft een jaar lang geprobeerd de persoon van Paramonova aanvaard te krijgen door het parlement. Al die tijd was de bankpresident 'waarnemend', een situatie die in principe eindeloos had kunnen voortduren. Maar onverwacht tekende Jeltsin gisteren in het ziekenhuis waar zijn hartprobleem wordt behandeld, het decreet om haar te vervangen door haar vice-president Aleksander Chandroejev. Ook hij draagt vooralsnog de titel 'waarnemend'.

De voorzitter van de parlementscommissie die de definitieve aanstelling van Tatjana Paramonova steeds heeft geblokkeerd, sprak meteen zijn waardering uit voor de vervanging. De nieuwe man zal, aldus parlementslid Aleksander Potsjinok, “in bepaalde omstandigheden het makkelijker hebben, omdat hij als man iets kan doen wat een vrouw niet lukt, namelijk iemand tijdig op z'n donder geven”. De parlementariër had al eerder te kennen geven dat het geslacht van de bankpresident het belangrijkste probleem was, niet voor hem maar voor “anderen”.

Ook werd een reeks van andere bewaren tegen Paramonova in stelling gebracht: dat ze een te streng financieel beleid voerde, dat ze een te slap beleid voerde, dat ze te snel was, dat ze te langzaam was, enzovoort. Bij de commerciële banken werd ze enerzijds gewaardeerd, omdat ze met een vergunningstelsel vele tientallen dubieuze bankjes opruimde. Aan de andere kant ergerden de commerciële banken zich aan haar “autoritaire” houding. De opvolger van Paramonova zal waarschijnlijk weinig ruimte hebben om een ander beleid te voeren. Hij is met handen handen en voeten gebonden aan de toezeggingen die de regering heeft gedaan aan het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor een lening van ruim zes miljard dollar. Het IMF controleert maandelijks of Rusland zijn beloften houdt.

Met de nieuwe bankpresident gaat Rusland de onderhandelingen in over een nieuwe IMF-lening, die tot 15 miljard dollar kan oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden