Update

President Bashir van Soedan afgezet, leger grijpt de macht

Demonstratie in Khartoem tegen president El Bashir. Beeld REUTERS
Demonstratie in Khartoem tegen president El Bashir.Beeld REUTERS

De Soedanese minister van defensie en tevens vicepresident Awad ibn Ouf heeft op televisie verklaard dat president Al-Bashir na dertig jaar is afgezet en is gearresteerd. Het leger zal de komende twee jaar de macht overnemen in het land en daarna vrije verkiezingen uitschrijven.

Erik van Zwam

De grondwet is door de militairen voorlopig buitenwerking gesteld. Voor de komende drie maanden is de noodtoestand afgekondigd. De grenzen zijn 24 uur gesloten, evenals de luchthaven van Khartoem. Ook de vicepresident Ali Osman Taha en de voorzitter van de regerende National Congress Party (NCP) Ahmed Haroun zouden zijn gearresteerd, evenals anderen bestuurders rond Bashir.

Soedan wachtte vanochtend in spanning af toen het leger bekend maakte met een ‘belangrijke mededeling’ te komen. Ondertussen namen militairen strategische posities in rond het legerhoofdkwartier, op bruggen en toegangswegen tot de hoofdstad Khartoem.

Het gerucht gaat dat de minister van defensie generaal, Awad ibn Ouf tevens vicepremier de rol van staatshoofd krijgt in de nieuw te vormen regering.

Verkiezingen

Het afzetten van de Al Bashir en zijn kliek werd door de al maanden protesterende demonstranten in Soedan met gejuich begroet. Een militair regime niet. De ondergrondse vakbeweging de Sudanese Professionals Association (SPA), die al vier maanden de demonstraties voor het aftreden van Al Bashir organiseert, heeft net laten weten een civiele overgangsregering te willen die vrije verkiezingen in gang zet. Tegenover Associated Press zei een woordvoerder van de SPA dat de vakbeweging tegen een militaire staatsgreep is en een “onvoorwaardelijk opstappen eist van Bashir en zijn hele regime”, dat houdt ook de top van het leger in. Ibn Ouf die de staatsgreep op televisie aankondigde wordt gezien als een van handlangers van Bashir en is niet acceptabel voor de demonstranten.

Ook de oppositiepartijen de National Umma Party (NUP) en de Sudanese Congress Party (SGP) dringen aan op een overgangsregering van burgers en militairen. Zij namen gisteren al een voorschot op het eventueel afzetten van Al Bashir door een Overgangsraad te vormen die met het leger in gesprek kan gaan. Mocht er geen uitzicht zijn op een democratische gekozen regering door middel van verkiezingen op korte termijn dan lijkt het erop dat het nog niet afgelopen is met de demonstraties in Soedan.

V-teken

De organisatoren van de protesten en de sit-in riepen vanmorgen op om door te gaan met demonstreren en niet naar huis te gaan. De menigte maakte vanmorgen al massaal het V-teken, van Victorie, van overwinning.

De staatsgreep van het leger lijkt mede ingegeven door de aanhoudende geruchten dat de beruchte veiligheidsdienst NISS samen met Islamitische groepen een coup aan het voorbereiden was om de macht te grijpen. Het leger zit niet te wachten op nieuwe islamistische machthebbers in het land.

Bashir en zijn kompaan Haroun worden al jaren gezocht door het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de burgeroorlog in Dafur. Of er nu een kans op uitlevering bestaat is nog volstrekt onduidelijk.

Lees ook:

President Soedan vervangt regering voor militairen.

President Al-Bashir van Soedan heeft de noodtoestand uitgeroepen en alle civiele bestuurders vervangen door militairen. Maar de demonstraties en roep om zijn aftreden gaan onverminderd door.

Het verzet in Soedan verloopt via Whatsapp

In Soedan eisen de oppositiepartij Umma en de ondergrondse arbeidersbeweging SPA het vertrek van de dertig jaar zittende president Bashir.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden