President Argentinië geeft openheid over financiën na Panama Papers

Mauricio Macri tijdens zijn toespraak. Beeld reuters
Mauricio Macri tijdens zijn toespraak.Beeld reuters

De Argentijnse president Mauricio Macri zegt dat hij volledig meewerkt aan het onderzoek dat naar hem wordt ingesteld naar aanleiding van de zogenoemde Panama Papers. Daaruit bleek dat hij de directeur is van zeker een verdacht bedrijf op de Bahama's. Hij laat tijdens zijn presidentschap zijn geld onderbrengen in een trust.

Redactie

Macri ging met zijn toekenning in op het verzoek van een openbaar aanklager, die pleitte voor een onderzoek naar de banden van de president met de bedrijven. "Ik ben klaar voor elke rechter die informatie van mij vraagt over wat ik zeg.''

Om duidelijkheid te geven in zijn financiën gaat Macri zolang hij president is zijn vermogen onderbrengen in een trust. Een onafhankelijke groep mensen kan dan zijn geld beheren, zonder dat de president dat weet. Dat moet belangenverstrengeling voorkomen en meer duidelijkheid scheppen over het beheer van zijn zakelijke belangen. "Geen andere Argentijnse president heeft dit ooit gedaan. Dit doe ik omdat ik geen twijfel wil laten bestaan over mijn integriteit."

Macri zei ook dat hij juridisch gezien niet verplicht is duidelijkheid te geven over zijn band met zijn bedrijf in de Bahama's, omdat hij er nooit een belang in heeft gehad. Volgens de hervormingsgezinde politicus was het offshore-bedrijf Fleg Trading een wettelijk toegestane constructie, opgezet met behulp van fondsen van zijn vader, die hem als directeur benoemde.

Het bedrijf Fleg Trading werd opgericht in 1998 voor investeringen in Brazillië. Het bedrijf hield in 2009 op te bestaan, zonder ooit in bedrijf te zijn geweest, aldus Macri.

De president, die vier maanden geleden aantrad na een campagne waarin hij beloofde corruptie te bestrijden, is bezig met een economisch hervormingsprogramma. Hij is de zoon van een van de rijkste Argentijnen, Fransisco Macri.

David Cameron
Gisteren werd duidelijk dat de Britse premier David Cameron wel degelijk aandelen heeft verkocht die zijn inmiddels overleden vader had in een belastingparadijs. In zijn eerdere verklaringen had Cameron dat nog glashard ontkend.

De Britse premier geeft nu toe dat hij en zijn vrouw in 2010, dus voor hij premier werd, meer dan 30.000 pond aan aandelen hebben verkocht van een fonds genaamd Blairmore Holding. Dat is ongeveer 37.000 euro. Maar het fonds in het belastingparadijs is zeker niet bedoeld om belasting te ontduiken, aldus de premier. Volgens hem zijn ook hij en zijn vrouw 'ondergeschikt aan alle Britse belastingen.' Hij zegt ook alle belastingen te hebben betaald.

Eerder deze week zei Cameron dat hij geen geld in belastingparadijzen had gestald. "Ik heb een salaris als premier, wat spaargeld en een huis." Die tekst hield hij drie statements vol. In de vierde veranderde de toon. De Labour-partij beticht de premier nu van hypocrisie.

David Cameron. Beeld afp
David Cameron.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden