Presentator Joost Karhof leefde voor zijn werk. De schok onder zijn collega's is groot.

Presentator Joost Karhof tijdens De Avond van het Boek 2012 in het Werkteater in Amsterdam.Beeld ANP Kippa

Radio- en televisiepresentator Joost Karhof overleed dinsdag onverwachts. Hij zou thuis onwel zijn geworden en overleed op weg naar het ziekenhuis. Dat meldde de NOS, waar hij jaren voor werkte.

De 48-jarige Karhof wist al jong wat hij wilde: journalist worden. Hij koos voor een studie rechten in Leiden, omdat dat hem een goede opstap naar de journalistiek leek, en begon op z’n twintigste voor de Haagse krant Het Binnenhof. Werken voor het politieke tv-programma ‘Den Haag Vandaag’ was al vanaf zijn veertiende zijn ‘ultieme droom’, zei hij ooit. Dat lukte hem op zijn dertigste.

Karhof noemde zichzelf een workaholic. “Mijn leven komt na mijn werk, altijd”, zei hij een paar jaar geleden in een blad voor Leidse afgestudeerden. “Ik werk zes dagen per week, ook nog als ik thuis ben.” Kinderen wilde hij niet, omdat die zijn loopbaan in de weg zouden staan en hij trouwde met een vrouw die dat begreep. Hij had wel twee stiefdochters.

Die inzet bracht Karhof na Den Haag Vandaag onder meer naar ‘Nova’, ‘Kunststof TV’, de ‘Grote Geschiedenisquiz’ en sinds 2010 Nieuwsuur. Gisteravond presenteerde hij nog gewoon het radioprogramma Nieuws en Co. D

Scherpe interviewstijl

Ferry Mingelen, die met Karhof bij NOVA/Den Haag Vandaag heeft gewerkt, zei vanavond geschokt te zijn door het nieuws. "Wat een verdrietig nieuws", aldus Mingelen. "Lang met hem samengewerkt bij Den Haag Vandaag en Nova/Nieuwsuur. Hij was een goede journalist en een erg fijne collega."

"Niet te bevatten dat fijne collega Joost Karhof dood is, verschrikkelijk", reageerde Wouke van Scherrenburg op Twitter. De hoofdredacties van Nieuwsuur en NOS Nieuws noemen Karhof een "zeer betrokken en geliefde collega, altijd dienstbaar, altijd sociaal, een kundig presentator en bovenal een fijn mens. We gaan hem ontzettend missen."

Ook diverse politici prijzen Karhofs journalistieke werk. "Zijn onderkoelde, haast nonchalante, maar daardoor juist zeer scherpe interviewstijl was een verrijking'', reageerde bijvoorbeeld Tweede Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks.

Geschokte reacties

Hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje in een In Memoriam

"Hij was een presentator van grote degelijkheid, betrouwbaar, nooit onder de gordel, altijd goed geïnformeerd. (…) Wij willen met elkaar nog helemaal niet terugkijken op Joost zijn carrière. (…) Hij was een geweldige collega: sociaal, dienstbaar, betrokken, wars van Hilversumse maniertjes en ijdelheid."

Collega’s bij Nieuws&Co op Twitter

"Wij zijn stil."

De hoofdredacties van Nieuwsuur en NOS Nieuws tegen ANP

"Zeer betrokken en geliefde collega, altijd dienstbaar, altijd sociaal, een kundig presentator en bovenal een fijn mens. We gaan hem ontzettend missen."

Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) op Twitter

"Zijn onderkoelde, haast nonchalante, maar daardoor juist zeer scherpe interviewstijl was een verrijking."

Tweede Kamerlid Emile Roemer (SP) op Twitter

"Wat een vreselijk bericht. Veel te jong."

Oud-collega Ferry Mingelen op Twitter

"Wat een verdrietig nieuws. Lang met hem samengewerkt bij Den Haag Vandaag en Nova/Nieuwsuur. Hij was een goede journalist en een erg fijne collega."

CDA-leider Sybrand Buma op Twitter

"Hij was een deskundig journalist die zijn vak verstond."

Oud-collega Wouke van Scherrenburg op Twitter

"Niet te bevatten dat fijne collega Joost Karhof dood is, verschrikkelijk."

Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) op Twitter

"Vakman, sympathiek en veel, véél te jong."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden