Prentenboek met tot leven gewekte hoofdpersonen

Ik kan hem niet vinden", roept Erwin Robbertz, mediacoach van bibliotheek Zandvoort. Hij draait om zijn as met zijn telefoon in de lucht. Om hem heen drommen kinderen in de hoop iets op te vangen van wat er op zijn telefoonscherm gebeurt. Robbertz speelt verstoppertje met een app, en is op zoek naar Daantje. Hij kijkt door de camera van zijn telefoon rond in de bibliotheek. Daantje kan elk moment ergens in beeld opduiken.

Daantje is de hoofdpersoon uit het prentenboek 'Daan in de ruimte' van Fiona Rempt, dat de mediacoach voorleest aan de kinderen in de bibliotheek. Kinderen meer enthousiasmeren voor boeken zou niet nodig hoeven zijn, maar ook bibliotheken moeten met de tijd mee. Voorlezen uit alleen een prentenboek is ouderwets, vandaar dat dit kinderboek is verschenen met een speciale telefoon-app met zogeheten augmented reality-techniek. Dat versterkt de werkelijkheid: het programma voegt op het scherm van een smartphone of tablet elementen toe aan wat je om je heen ziet.

De applicatie, voor kinderen vanaf vijf jaar, is bedacht door Stichting Bibliotheek.nl in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken en uitgeverij Kluitman. Het verhaal is geschreven door Rempt, de illustraties voor boek en app zijn van Natascha Stenvert. World of Waw, een Belgisch app-ontwikkelbedrijf maakte de app.

Om Daantje te activeren, scant Robbertz de cover van het boek met zijn mobiele telefoon. De jongen die op ruimtereis gaat, verschijnt zwaaiend bovenop het boek. De kinderen reageren verbaasd. Het poppetje op het scherm staat op het boek dat zij in hun handen hebben. Op de achtergrond zijn de boekenkasten van de bibliotheek zichtbaar. "Wow, mag ik dat boek hebben", roept een jongen trekkend aan de arm van Robbertz. Naast verstoppertje spelen kunnen kinderen meteorieten schieten en het zonnestelsel bekijken. De zon, de wereld, de maan en planeten zweven boven het boek. Daarnaast kunnen ze ook foto's maken en mailen.

Volgens Carla van Lomwel van Stichting Bibliotheek.nl is de app niet ontwikkeld om kinderen meer te enthousiasmeren voor boeken. "Dat is niet nodig, maar we willen wel met de tijd meegaan. De digitale wereld vraagt ook van bibliotheken vernieuwing. In die wereld kunnen kinderen zich makkelijker bewegen dan volwassenen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden