Prenatale test mag geen routine zijn

In de discussie over het al dan niet afbreken van een zwangerschap als blijkt dat het kindje het Downsyndroom heeft (Verdieping,17 oktober) mis ik twee zaken. Het draait tot nu toe om individuele keuzes: de een is bang voor een leven lang lijden en zorg, een ander is gelukkig met haar/zijn kind met Downsyndroom. En weer een ander zal uit geloofsovertuigingen nooit tot abortus overgaan.

Mensen met Downsyndroom worden gemiddeld zestig jaar, een ruime meerderheid kan praten en gaat/ging naar school. Waarom komen er geen mensen met Down aan het woord in dit debat? En verder: is het vooraf testen al zo ingesleten dat we vergeten te vragen waarom iedere vrouw routinematig een dure test voor Downsyndroom aangeboden krijgt?

Downsyndroom is goed verenigbaar met leven. De missie van het ministerie van volksgezondheid is het promoten van gezond leven en het toegankelijk maken van de gezondheidszorg. Routinematige screening, bijvoorbeeld met de nu bediscussieerde Nipt, en selectieve abortus voor een aandoening waarbij een gezond, vol leven mogelijk is, past dus eigenlijk niet in deze missie. Daarbij is het in strijd met de mensenrechten die de laatste decennia zijn ontwikkeld.

De vraag die dus gesteld moet worden is: waarom kiest de overheid ervoor selectieve abortus voor Downsyndroom te bevorderen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden