Premies stijgen, overstappen kan lonen

De ziektekostenpremies stijgen. Hoeveel, dat kan per ziekenfonds en per verzekeraar verschillen. Allereerst meer over de ziekenfondspremie (zie kader 'Wanneer ziekenfonds en wanneer particulier?').

door Ilse Kuiper

Een ziekenfondsverzekering bestaat uit een nominale en procentuele premie. De nominale premie int het ziekenfonds en de procentuele premie wordt door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden. De nominale premie voor ziekenfondsverzekerden, die wordt bepaald door de overheid, wordt verdubbeld naar ongeveer 360 euro per verzekerde. Daar zijn verschillende redenen voor: de stijgende zorgkosten moeten worden opgevangen en het begrotingstekort beperkt. Daarnaast draagt de overheid, vooruitlopend op de basisverzekering die in 2005 moet ingaan en waarin een volledige nominale premie bestaat, minder bij aan de ziekenfondsverzekering. Naast de overheid hebben ook de ziekenfondsen besloten tot een premieverhoging. Die verhoging hangt deels samen met kostenstijgingen in de zorg. De ziekenfondsen bemerken risico's bij de kostenontwikkeling en hebben bovendien beleggingsverliezen geleden door de inzakkende beurs.

Particulier verzekerden krijgen ook te maken met forse premiestijgingen. Op de hoogte van die premies heeft de overheid geen invloed. Maar evenals de ziekenfondsen hebben de particuliere verzekeraars te kampen met hoge kostenontwikkeling in de zorg en beleggingsverliezen. Particulier verzekerden moeten naast hun premie de zogenaamde MOOZ- en WTZ-omslagbijdrage betalen. De hoogte daarvan wordt wél bepaald door de overheid. Ook deze omslagbijdragen stijgen flink.

Kortom: iedere verzekerde, zowel ziekenfonds als particulier, wordt in 2003 geconfronteerd met een flinke premiestijging. Dit heeft zonder twijfel gevolgen voor het besteedbaar inkomen. Onder meer de PvdA, bij monde van Wouter Bos, heeft voorgesteld dat de overheid hiertegen maatregelen moet nemen, temeer omdat de hele inkomensontwikkeling er in 2003 niet best uitziet. De overheid heeft daarop toegezegd ervoor te zorgen dat die negatieve inkomensontwikkeling 'evenwichtig' is. Evenwichtig wil zeggen dat iedereen erop achteruitgaat, maar dat de hoge inkomens relatief meer achteruitgaan dan mensen met een laag inkomen.

Ondertussen kan de verzekerde de premieverhoging aangrijpen om te wisselen van verzekeraar. Wanneer het bericht over de prijsstijging binnen is, heeft men één tot maximaal twee maanden de tijd om een andere zorgverzekeraar uit te kiezen. Vooruitlopend hierop is de financiële adviesafdeling van de FNV (www.fnvfa.nl) deze week gestart met een grote campagne rond de ziekenfondsproblematiek. De FNV geeft haar leden zowel via de site als via de steunpunten de mogelijkheid om hun verzekering te vergelijken met die van andere aanbieders en te helpen bij een eventuele overstap naar een andere aanbieder. Zo'n overstap kan al snel een besparing van meer dan honderd euro per jaar opleveren. Wie zelf wil uitzoeken of een overstap nuttig is, moet geen oude schoenen weggooien voordat hij nieuwe heeft. Wacht op de acceptatie door de nieuwe verzekeraar, voordat de oude wordt opgezegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden