Premier Zapatero schrijft vervroegde verkiezingen uit

Socialisten proberen oppositie wind uit de zeilen te nemen

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero heeft de algemene verkiezingen vervroegd naar 20 november, vier maanden eerder dan gepland.

Politieke analisten denken dat het besluit van Zapatero zijn Socialistische Partij een iets betere kans geeft tegen de conservatieve koploper. De socialistische kandidaat Alfredo Perez Rubalcaba ligt in de peilingen behoorlijk achter op Mariano Rajoy van de Volkspartij. "Ik wil dat een nieuwe regering 1 januari 2012 de economie aanstuurt", zei de premier bij de bekendmaking van zijn besluit.

Eerder dit jaar kondigde Zapatero aan dat hij zich niet herkiesbaar stelt voor een derde termijn als premier. Veel Spanjaarden houden Zapatero verantwoordelijk voor de slechte staat van de economie van het land. Bezuinigingsmaatregelen, waaronder verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en lagere ambtenarensalarissen, hebben bij kiezers kwaad bloed gezet. Maar Rajoy erkent dat Spanje moet bezuinigen.

Volgens analisten gokt Zapatero erop dat de stemming iets zal verbeteren omdat de cijfers in de zomer, het toeristenseizoen, meestal aantrekken. Cijfers over het derde kwartaal komen in oktober, een maand voor de verkiezingen.

De socialistische Rubalcaba komt in de peilingen al langzaam wat dichterbij zijn conservatieve rivaal Rajoy. Rubalcaba wordt beoordeeld als efficiënter, eerlijker en meer geneigd tot dialoog dan Rajoy. Het verschil bedraagt nu ongeveer 7 procent.

Rajoys partij behaalde een klinkende overwinning bij de regionale en gemeenteverkiezingen. De kandidaat roept al maanden op tot vervroegde verkiezingen omdat het Spaanse volk volgens hem genoeg heeft van Zapatero's economische beleid.

Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de kredietwaardigheid van Spanje te verlagen als reactie op tegenvallende groeicijfers. Die aankondiging, gisteren, is een teken dat het reddingsplan voor Griekenland de zorgen over Europa op de financiële markten niet heeft weggenomen. Spanje is qua omvang de vierde economie van Europa en veel economen zijn van mening dat de EU het zich niet kan veroorloven om Spanje te redden als dat nodig mocht zijn.

Economen vrezen dat de verkiezingen de economie weinig goed zullen doen. "Alles wat de schijnwerper zet op politiek risico is negatief", citeerde persbureau Reuters economisch analist Nicholas Spiro. Een slepend politiek twistpunt is de machtsdeling tussen Madrid en regionale regeringen. De socialisten konden alleen regeren dankzij steun van kleinere regionale partijen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden