Premier waarschuwt Grieken voor 'rampzalige terugval'

null Beeld anp
Beeld anp

Er dreigt een 'rampzalige terugval' in de financiële crisis als in Griekenland vervroegde verkiezingen komen en de radicaal-linkse partij Syriza die wint, zoals alle opiniepeilingen voorspellen. Dat zegt althans de conservatieve premier, Antonis Samaras.

Volgens de wet moeten de Grieken vervroegd naar de stembus als het parlement er de komende weken niet in slaagt een nieuwe president te kiezen. Samaras' centrumlinkse coalitie beschikt over slechts 155 zetels in het driehonderd zetels tellende parlement. Voor de verkiezing van een nieuw staatshoofd zijn in de eerste twee stemrondes - op 17 en 23 december - echter tweehonderd stemmen noodzakelijk. Pas in de derde ronde, op 29 december, zijn 180 stemmen voldoende.

Samaras' coalitie van de conservatieve Nieuwe Democratie met de socialistische Pasok heeft oud-eurocommissaris Stavros Dimas als presidentskandidaat naar voren geschoven. De regering probeert de op 29 december nog ontbrekende 25 stemmen te vergaren bij kleinere partijen en onafhankelijke parlementariërs. 'Om te zorgen dat het land stabiel blijft', aldus Samaras.

Volgens opiniepeilingen wil 57 procent van de Grieken geen vervroegde verkiezingen. Als die er toch komen, wordt Syriza volgens alle peilingen de grootste partij. Met Syriza-leider Alexis Tsipras aan de macht, dreigen de verworvenheden van de afgelopen jaren te worden verkwanseld, aldus Samaras.

Tsipras wil breken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland de afgelopen jaren met financiële infusen in leven hebben gehouden. Om die hulp te 'verdienen' moest Athene een hard bezuinigingsbeleid voeren. Tsipras wil de salarissen weer verhogen tot het niveau van voor de crisis, ontslagen ambtenaren weer in dienst nemen en privatiseringen terugdraaien. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft de Grieken al gewaarschuwd voor 'grote problemen' als ze de 'verkeerde' partij aan de macht brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden