Premier: 'Vogelaar nam moedig besluit'

Premier Balkenende (ANP)

Premier Balkenende heeft met respect kennisgenomen van het besluit van minister Vogelaar om haar ontslag aan te bieden aan de koningin. „Iedere minister kan voor de vraag komen te staan of een volwaardig functioneren nog langer mogelijk is."

Volgens Balkenende vergt het moed om die vraag onder ogen te willen zien. " Die moed heeft mevrouw Vogelaar durven tonen, nadat de fractie die haar voordroeg voor het ministerschap het vertrouwen in haar had verloren”, zei Balkenende donderdagavond.

Partijleider Bos zei in een persconferentie geen vertrouwen meer te hebben dat Vogelaar haar dossiers op een vertrouwenwekkende en gezaghebbende manier door de Kamer zou loodsen. PvdA-fractieleider Hamer sloot zich daarbij aan. Bos benadrukte dat Vogelaar telkens de perfecte weergave heeft gegeven van het partijstandpunt omtrent integratie. „Er is geen schisma in de partij.”

In de Kamer is wisselend gereageerd op het vertrek van Vogelaar. VVD-leider Mark Rutte noemde het donderdagavond „onvermijdelijk”. Volgens hem heeft ze „kans op kans” gekregen, maar slaagde ze er maar niet in om een project naar behoren af te ronden. „Het was elke keer weer een nieuw probleem met deze minister.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob noemt het aftreden „tragisch”, maar wel een PvdA-aangelegenheid, omdat er wat de ChristenUnie betreft geen sprake was van een verschil van mening over de inhoud van haar beleid.

De SP vindt het "terecht". „Ze heeft de afgelopen anderhalf jaar grote schade toegebracht aan de volkshuisvesting”, aldus SP'er Jansen. „En de inburgering kreeg ze ook niet op de rails.”

PVV-leider Geert Wilders reageerde opgetogen op het vertrek van Vogelaar. „Voor ons is het reden om de vlag uit te hangen. Het is een zegen voor het land.” Volgens Wilders heeft Vogelaar er een „enorme puinhoop” van gemaakt. „Ze was een toonbeeld van incompetentie.”

GroenLinks vindt het „beschamend” hoe de PvdA-top haar minister „in een achterkamer” ten val heeft gebracht. De partij wil dat premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos zich in de Tweede Kamer verantwoorden in een spoeddebat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden