Premier van Curaçao zet geheime dienst aan de kant

Slepend conflict tussen regering en veiligheidsdienst op het eiland escaleert AIVD schiet te hulp

De ruzie tussen de regering van Curaçao en de geheime dienst op het eiland, die al anderhalf jaar voortduurt, is dit weekend tot uitbarsting gekomen. Minister-president Gerrit Schotte heeft vrijdagnacht (lokale tijd) alle leden van de veiligheidsdienst op non-actief gesteld.

De premier zegt over informatie te beschikken dat leden van de geheime dienst in 2010 plannen beraamden om zijn destijds pas aangetreden regering 'omver te werpen'. Schotte suggereert dat politici van de vorige regeringspartij PAR in het complot zaten. Daarnaast zou de inlichtingendienst geregeld vertrouwelijke informatie lekken.

De drastische maatregel van de premier leidt tot ophef op het eiland. Sinds 10 oktober 2010 - de dag dat Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk geniet en Schotte er de scepter zwaait - ligt de geheime dienst vrijwel continu onder vuur van de regering. En vice versa.

Het conflict ontstond al bij aantreden van het kabinet. Schotte en zijn ministersploeg hadden nooit mogen worden beëdigd, vond de geheime dienst. De verplichte screening wees uit dat de premier en enkele andere bewindslieden 'een veiligheidsrisico' vormden op basis van hun corruptie en schulden. Schotte wist de rapportage van de veiligheidsdienst op te houden tot na zijn installatie. Maar tot zijn grote ergernis lag de (voor de ministers) uiterst pijnlijke memo enkele weken later op straat. Schotte stuurde de toenmalige directeur van de dienst de laan uit.

De regering van Curaçao is niet meer van haar slechte naam afgekomen. Dat komt ook door president-directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS). Tromp en Schotte beschuldigen elkaar over en weer van fraude en corruptie. Dit conflict leidde vorig jaar tot een integriteitsonderzoek op het eiland, onder leiding van Paul Rosenmöller. De belangrijkste conclusie luidde dat het 'heel onwaarschijnlijk' is dat alle ministers in de huidige regering integer genoeg zijn voor hun ambt.

Het rapport van Rosenmöller heeft tot niets geleid, behalve dat het aanzien van de Curaçaose regering verder is geschaad.

De afgelopen maanden lekte er opnieuw vertrouwelijke informatie vanuit de veiligheidsdienst. Schotte wil de dienst nu drastisch hervormen, waarbij de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) bereid zou zijn te helpen.

Tegelijkertijd houdt het parlement van Curaçao een parlementaire enquête naar misstanden binnen de inlichtingendienst. Daardoor moet onder andere duidelijk worden wie in 2010 het screeningsrapport over de huidige bewindslieden heeft gelekt en in hoeverre de oppositie daar de hand in heeft gehad.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden