Premier Valls uitgejouwd in Nice

protest | De terreuraanslag in Nice verdeelt de Franse politiek. Rechts en extreem-rechts vinden dat de overheid te laks optreedt tegen terrorisme. Ook gewone Fransen uiten hun frustratie.

De Franse premier Manuel Valls is gisteren in Nice onthaald met boe-geroep, een fluitconcert en de kreet: 'Aftreden'. De geluiden klonken uit de menigte, zowel voor als na de minuut stilte waarmee Valls de slachtoffers van de terreuraanslag van 14 juli kwam herdenken.

Valls noemde de beledigingen achteraf 'onwaardig' en niet spontaan. Een klein groepje sympathisanten van extreem-rechts zou het protest hebben aangezwengeld om de sociaal-democratische premier voor schut te zetten. Zo ging het inderdaad, bevestigde een lokale politicus van de centrum-rechtse oppositie.

Het voorval is tekenend voor de politieke verdeeldheid die na de terreurdaad in Nice opspeelde. Met de presidentsverkiezingen van 2017 in aantocht roepen de rechtse oppositie en het nationaal-populistische Front National om het hardst dat de overheid veel te laks optreedt tegen terrorisme.

Dat ging anders na de twee aanslagen van vorig jaar, op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op Parijse uitgaansgelegenheden. Toen was er aanvankelijk juist grote eenheid. Politici van links tot rechts schaarden zich destijds achter de oproep van president François Hollande om de rangen te sluiten en samen op te trekken tegen de terreur.

Maar na de derde grote aanslag in anderhalf jaar lijkt de roep om eenheid uitgewerkt. De centrum-rechtse ex-president Nicolas Sarkozy, die zich weer wil kandideren, verkondigt nu dat de regering de Fransen te weinig beschermt. "Ik weet ook wel dat je niet elk risico kunt uitbannen", zei hij op tv-zender TF1. "Maar niet alles wat de afgelopen 18 maanden had moeten gebeuren, is gedaan", vervolgde hij, zonder te vertellen welke concrete maatregelen hij in gedachten had.

Ook het Front National sprak ditmaal al snel over 'het zeer ernstige falen van de overheid'. De partij riep op tot het aftreden van de minister van binnenlandse zaken, Bernard Cazeneuve. Die weigert te vertrekken, want volgens hem doet de overheid het goed. De veiligheidsdiensten zouden sinds 2013 dankzij 'besluitvaardig optreden' 16 aanslagen op Franse bodem hebben voorkomen. Cazeneuve noemde de kritiek 'schokkend, treurig en onwaardig'.

De politieke aanvallen op de 'slappe' regering maken dat ook gewone Fransen openlijker hun frustratie ventileren. Dat zie je weerspiegeld in een recente enquête van dagblad Le Figaro, gedaan in de dagen na Nice. Uit de peiling blijkt dat slechts 33 procent van de Fransen er vertrouwen in heeft dat de huidige regering het terrorisme het hoofd kan bieden. Aan het begin van dit jaar was dat nog zo'n 50 procent. Het lastige in Nice was dat de dader pas kort van tevoren was geradicaliseerd. Slechts twee weken, meldde een oom gisteren. Een Algerijns IS-lid zou hem toen in zijn greep hebben gekregen, waarna hij islamistische propagandasites ging bezoeken. Officieel is de IS-link nog steeds niet bevestigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden