Premier Sri Lanka woedend over ingrijpen president

COLOMBO - President Chandrika Kumaratunga van Sri Lanka heeft gisteren een verrassingsaanval uitgevoerd op haar rivaal, premier Ranil Wickremesinghe, door drie belangrijke ministers uit diens kabinet te ontslaan.

Kort daarop gaf zij het Srilankaanse leger opdracht verspreid over de hoofdstad Colombo troepen te stationeren en schortte ze de vergaderingen van het parlement voor twee weken op.

Kumaratunga stuurde de ministers van defensie, binnenlandse zaken en informatie naar huis, terwijl Wickremesinghe een officieel bezoek aan de Verenigde Staten bracht. De premier reageerde vanuit Washington woedend. ,,Deze onverantwoordelijke en onbezonnen actie van de president is erop gericht het land in chaos en anarchie te storten.''

Kumaratunga is fel tegenstander van de wijze waarop de regering van Wickremesinghe vredesbesprekingen voert met de Tamil-rebellen. Volgens haar doet de regering te veel concessies, terwijl de rebellen nog niet hebben toegezegd de strijd definitief te staken. Minister van defensie Tilak Marapone, minister van binnenlandse zaken John Amaratunga en minister van informatie Imthiaz Bakeer Markar vormden de spil in het broze vredesproces.

In een verklaring stelde de president dat de ministers ontslagen zijn ,,om te voorkomen dat de veiligheidssituatie in het land nog verder achteruit gaat''. De betreffende ministeries vallen volgens een woordvoerder voorlopig onder het gezag van de president.

In februari 2002 wist de regering van Wickremesinghe na twintig jaar burgeroorlog, waarin 65000 mensen de dood vonden, een bestand te sluiten met de Tamil-rebellen. De onderhandelingen tussen regering en rebellen verlopen echter erg stroef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden