Premier Slovenië weggestuurd door parlement

De weggestuurde Sloveense premier Janez Jansa (links) en zijn mogelijke opvolgster Alenka Bratusek Beeld afp
De weggestuurde Sloveense premier Janez Jansa (links) en zijn mogelijke opvolgster Alenka BratusekBeeld afp

In Slovenië heeft het parlement gisteravond de conservatieve premier Janez Jansa weggestemd na een motie van wantrouwen. Alenka Bratusek van oppositiepartij Positief Slovenië is aangesteld om een nieuwe regering te vormen.

Redactie

De motie van wantrouwen tegen Jansa werd goedgekeurd met een ruime meerderheid van 55 tegen 33 parlementsleden. Jansa kwam begin dit jaar onder grote druk te staan nadat de openbare anticorruptiedienst hem ervan beschuldigde dat hij had verzuimd een vermogen van 210.000 euro aan het parlement te melden. De voorbije weken lieten verscheidene kleinere regeringspartners de premier al in de steek.

Onervaren Bratusek
Het parlement gaf vervolgens de 42-jarige financieel expert Bratusek de opdracht om een nieuwe regering uit de grond te stampen. Bratusek, die de eerste vrouwelijke premier van het land kan worden, heeft twee weken tijd om een ploeg en een regeerprogramma te presenteren aan het parlement. De opdracht van de onervaren Bratusek wordt echter niet eenvoudig. Slovenië, dat deel uitmaakt van de eurozone, is verzeild in de diepste politieke en economische crisis sinds het land zich afscheurde van het toenmalige Joegoslavië.

In een toespraak voorafgaand aan de stemming in het parlement zinspeelde Bratusek op het einde van het soberheidsbeleid, dat het voorbije jaar voor massale stakingen en protestacties had gezorgd. 'Het is duidelijk dat enkel besparen op uitgaven niet tot economische groei leidt. Dit beleid leidt niet tot het verminderen van het begrotingstekort, wat de doelstelling van de huidige regering was', zei ze.

Crisis
De regering van Jans was net een jaar aan de macht en had te maken met de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid. Jansa was eerder minister van defensie en in de periode 2004-2008 premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden