Premier Rutte vindt dat kabinet goed functioneert

Premier Mark Rutte (links), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, CU-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van de Staaij tijdens het debat over het kabinetsbeleid in de Tweede Kamer. Beeld anp

Premier Mark Rutte vindt dat zijn kabinet stabiel is en goed functioneert. Hij zei dat donderdag tijdens een Tweede Kamerdebat over de economische crisis en de oplopende werkloosheid. Kritiek van de oppositie op het gebrek aan regie en richting, snijdt volgens hem geen hout.

De premier gaf aan dat het kabinet 'een bijzonder meerderheidskabinet' is, omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft. Het moet daarom steeds op zoek naar draagvlak, niet alleen op het Binnenhof, maar ook daarbuiten. Zonder een breed maatschappelijk draagvlak kan het kabinet volgens Rutte zijn hervormingen niet doorvoeren.

De premier ontkende spijt te hebben dat tijdens de formatie niet gezocht is naar een bredere samenstelling van de coalitie. 'Iedereen zei destijds dat VVD en PvdA op basis van de verkiezingsuitslag samen moesten regeren.' Rutte wees erop dat in de Scandinavische landen ook bijna altijd minderheidskabinetten aan het bewind zijn. Die landen behoren tot de welvarendste van Europa.

Optimistisch
Rutte liet zich niet verleiden in te gaan op het sociaal overleg dat het kabinet gaat voeren met vakbonden en werkgevers. Wel zei hij optimistisch te zijn over de uitkomst. Kabinet en coalitie staan open voor alternatieven voor de ingrepen in WW en ontslagrecht, maatregelen die voor de FNV onbespreekbaar zijn. Voorwaarde is wel dat de ingeboekte bezuiniging van ruim 1 miljard per jaar wordt gehaald en dat de arbeidsmarkt wordt hervormd.

De toon van VVD-fractieleider Halbe Zijlsta was wel anders dan die van zijn PvdA-collega Diederik Samsom. De laatste sprak enthousiast over de 'ruimte en lucht' die hij ziet voor een aanpassing van het WW-plan. Zijlstra onderstreepte vooral dat de overheid de tering naar de nering moet zetten.

Wig
De oppositiepartijen slaagden er niet in een wig te drijven in de coalitie. Ze haalden wel fel uit naar het kabinetsbeleid. CDA, PVV, D66 en SP hekelden de lastenverzwaringen waarmee het kabinet het oplopende begrotingstekort een halt wil toeroepen. Ze deden dat wel vanuit een andere filosofie. SP en PVV vinden dat de bezuinigingen van tafel moeten. CDA en D66 willen wel het tekort te verlagen, maar dan op een andere manier dan het kabinet doet.

Samsom bood in het debat de oppositiepartijen zijn excuses aan omdat hij eerder had gepleit voor een 'oranjeakkoord' over bezuinigingen. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma had zich gestoord aan die term, zo kort voor de troonswisseling.

Premier Rutte is aan het woord tijdens het debat over het kabinetsbeleid. Geert Wilders loopt naar zijn bankje na een interruptie. Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden