Premier Rutte: Nederland is in oorlog met IS

"Het ergste wat we kunnen doen is deze griezels hun zin geven", aldus premier Mark Rutte tijdens een persconferentie. Beeld anp

"IS is onze vijand. Met IS zijn wij in oorlog." Dat zei premier Mark Rutte zojuist tijdens een persconferentie over de aanslagen die gisteren in Parijs plaatsvonden. In Nederland worden zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen, meldde de premier. "Het allerdomste wat wij nu kunnen doen is ons uit elkaar laten drijven en deze griezels hun zin geven."

De premier meldde in de persconferentie drie concrete veiligheidsmaatregelen. Zo geldt voor alle betrokken diensten verhoogde paraatheid. De grensbewaking in Nederland wordt opgeschaald en geïntensiveerd; vooral het verkeer van en naar Frankrijk wordt scherper in de gaten gehouden. Op treinstations en luchthavens is extra beveiliging en er geldt een reisadvies: ga vandaag niet naar Frankrijk. Voor aanstaande maandag geeft de premier een vlaginstructie af: alle vlaggen hangen dan halfstok.

Maar Rutte stelde ook gerust: grote evenementen als de Sinterklaasintocht in Meppel gaan gewoon door. Ga gewoon door met je normale leven, maande de premier de Nederlandse burgers. "Ik wil benadrukken dat het hier wel om onze manier van leven gaat. Om gewoon naar een restaurant te gaan, om een voetbalwedstrijd te bezoeken, om een concert te bezoeken. We hebben hier te maken met extremisten die onze westerse samenleving willen destabiliseren door haat en verdeeldheid te zaaien. Het beste antwoord dat we deze barbaren kunnen geven is dat we ons niet uit elkaar laten spelen. Niet in Nederland, niet in Europa."

We laten ons niet intimideren, ging de premier verder. "Wij zijn met meer en waken niet voor onverdraagzaamheid." Rutte zei pal naast Frankrijk te staan. "Ons hart, onze condoleances en onze steun gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden en het hele Franse volk. We delen onze waarden en we delen onze beschaving."

Rutte kwam vannacht en vanochtend bijeen met een kernteam van het kabinet, bestaande uit hemzelf, vice-premier Asscher, minister Van der Steur van justitie, minister Koenders van buitenlandse zaken en minister Plasterk van binnenlandse zaken. Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid coördineert de terrorismebestrijding in Nederland en staat in direct contact met het kabinet.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden