Coronadebat

Premier Rutte moet zich flink verdedigen: Kamer wil meer coronamaatregelen

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.Beeld ANP

Premier Rutte krijgt de Nederlandse aanpak van corona nog steeds moeilijk verkocht. De discussie over het sluiten van scholen is een nieuwe testcase.

Premier Rutte had misschien gehoopt dat er een zucht van verlichting door de Tweede Kamer zou gaan, nu het kabinet voor het eerst met ingrijpende adviezen komt over corona. In plaats daarvan moet hij zich nog steeds verdedigen. Vooral over de vraag waarom Nederland scholen open blijft houden, anders dan andere landen.

De nieuwe fase in de bestrijding van corona stelt veel partijen in de Tweede Kamer nog lang niet gerust, zo bleek donderdag tijdens een Kamerdebat. Bij de oppositie, maar ook bij regeringspartij D66 klinken vragen of Nederland niet eerder had moeten opschalen. Dat dat nu wel gebeurt, wordt dankbaar aanvaard, maar doet de kritiek nog niet verstommen.

“We zijn nu meer in lijn gebracht met de rest van Europa. Het kabinet laat zien de zorgen in het land serieus te nemen”, aldus een kritische D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Het CDA voelt ‘opluchting’, en vindt dat de eerdere, voorzichtige bestrijding van corona in het land veel vragen en onzekerheid oproept. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher vatte de stemming in de Tweede Kamer samen: “Liever maatregelen nemen die achteraf overdreven zijn dan later zeggen het was te laat en te weinig”.

‘Ik zou dolgraag zeggen: we sluiten de scholen. Maar het is riskant’

De roep om méér maatregelen leeft zo sterk, dat Geert Wilders openlijk steun kreeg van Asscher, voor zijn kritische vragen aan het kabinet. Wilders voorziet een ‘ongekende nationale crisis’ en vreest dat Nederland dezelfde kant opgaat als Italië. “Straks hebben we een tekort aan IC-bedden, omdat de VVD de andere kant opkeek”, verwijt hij de premier. Asscher zei zich te herkennen in die kritiek.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft grote twijfels over het openblijven van scholen en universiteiten. Alleen de VVD-fractie noemt het besluit van het kabinet om de scholen voorlopig open te houden ‘verstandig’. Het CDA voorziet dat scholen in praktische problemen komen, en wil van het kabinet weten hoe scholen ondersteuning gaan krijgen om open te blijven. Bij andere partijen klinkt de roep om ook de scholen te sluiten, al was het maar voor de zekerheid. Schoolleiders moeten net als andere werkgevers hun ‘eigen afweging kunnen maken’, vindt D66. SP, PvdA, Denk en PVV wijzen naar Denemarken, waar kinderen thuis moeten blijven.

Premier Rutte moest praten als Brugman om te verdedigen waarom scholen tóch openblijven. “Deskundigen die ons adviseren zeggen ons: pas op, laat die scholen alsjeblieft open”, voerde hij aan. Die deskundigen voorzien dat in de zorg te weinig personeel overblijft als er ook thuis nog kinderen moeten worden opgevangen. “Dat zijn toch grote dilemma’s. Ik zou dolgraag zeggen: we sluiten de scholen. Maar het is riskant.” GroenLinks begreep het niet: “Het onderwijs is toch geen kinderopvang?”.

De Tweede Kamer vergadert sinds donderdag in klein gezelschap. Bij stemmingen zijn maximaal twee Kamerleden per fractie aanwezig. De Eerste Kamer gaat twee weken met reces.

Lees ook:
Profiel: Kan deze onderkoelde minister ons beschermen tegen corona?

Minister Bruno Bruins ziet alle ogen op zich gericht in de coronacrisis. Hij kiest voor de relativerende boodschap, dat ingrijpende maatregelen in deze fase nog niet nodig zijn. Maar begrijpt het publiek dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden