Premier presenteert crisisplan

MOSKOU (Reuters) - De Russische premier Sergej Kirijenko heeft gisteren de maatregelen uit het crisisplan van zijn regering uiteengezet in de Doema. Ze zijn erop gericht de staatsuitgaven drastisch te verminderen en de belastinginkomsten flink te verhogen.

Moskou wil daarmee de begroting in november dit jaar in evenwicht hebben. Verder streeft de regering naar verbetering van de levensstandaard. Ook probeert ze de kosten voor het Russische bedrijfsleven te verlagen en het vertrouwen van buitenlandse investeerders te herwinnen.

Het bezuinigingsplan van de regering telt 26 punten en richt zich op vermindering van de uitgaven. Ook moet de belasting- en accijnsinning worden verbeteren. Volgens Kirijenko haalt de overheid maandelijks 21 miljard roebel (6,8 miljard gulden) aan belastingen op terwijl dat 25 miljard roebel (acht miljard gulden) zou moeten zijn. De staatsschuld neemt verder toe, aldus Kirijenko, die vertelde dat de regering momenteel 36,2 procent van de inkomsten uitgeeft aan rente en afbetaling van de schuld.

Communistenleider Gennadi Zjoeganov beschuldigde de regering gisteren ervan de crisis te hebben veroorzaakt en stelde dat de enige oplossing het aftreden van de regering was. Met die eis lijkt Zjoeganov steun te krijgen van stakende Siberische mijnwerkers. In de regio Kemerovo hebben de stakers opnieuw delen van de transsiberische spoorweg bezet om te protesteren tegen het te laat uitbetalen van loon. Volgens de mijnwerkers heeft de overheid slechts twee derde van de één miljard roebel (320 miljoen gulden) uitbetaald die was beloofd nadat de stakers in mei een einde maakten aan een blokkade van de rails. De stakers zeggen dat de bezetting van de sporen twee dagen zal duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden