Politiek Israël

Premier Netanyahu weer tot partijleider van Likud gekozen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu met zijn vrouw op een campagnebijeenkomst van Likud in Petach Tikwa, vorige week. Beeld AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu met zijn vrouw op een campagnebijeenkomst van Likud in Petach Tikwa, vorige week.Beeld AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is met grote meerderheid herkozen als leider van de Likud-partij. Netanyahu behaalde 72 procent van de uitgebrachte stemmen, zijn uitdager Gideon Sa’ar 28 procent. Iets minder dan de helft van de 116.000 stemgerechtigde partijleden bracht .

“Een enorme overwinning! Bedankt aan de Likud-leden voor hun vertrouwen, steun en genegenheid”, twitterde de zeventigjarige Netanyahu kort nadat de stembussen donderdagavond waren gesloten en de eerste exitpolls op zijn ruime zege wezen. “Met de hulp van God en de uwe zal ik Likud leiden naar een klinkende overwinning in de komende verkiezingen en Israël blijven leiden naar ongekende prestaties.”

Sa’ar feliciteerde Netanyahu via Twitter en zei dat hij hem zal steunen tijdens de verkiezingen van volgend jaar maart. “Ik sta nog steeds achter mijn besluit om me verkiesbaar te stellen”, aldus Sa’ar. “Wie niet klaar is om een risico te nemen voor de weg waarin hij gelooft, zal nooit winnen.”

Derde verkiezingen in een jaar

In maart gaat Israël weer naar de stembus en Netanyahu heeft een duidelijke overwinning nodig om een nieuwe regering te kunnen vormen. Bij de vorige verkiezingen, in september, was de uitslag voor het rechtse Likud en het centrale politieke blok Blauw en Wit van Benny Gantz vrijwel gelijk. Geen van beide leiders slaagde er daarna in een regering te vormen.

Netanyahu is aangeklaagd wegens omkoping en fraude. Het hooggerechtshof van Israël bepaalt volgende week of hij nog premier kan blijven. Als het oordeel negatief uitvalt kan dat het land in een constitutionele crisis storten. Likud zal dan een andere kandidaat naar voren moeten schuiven tot de verkiezingen. Maar een premierschap voor Sa’ar lijkt onwaarschijnlijk.

Netanyahu moet hopen dat het hof hem laat zitten en dat hij vervolgens in maart een stevige meerderheid behaalt in het parlement. Dat zou hem dan immuniteit voor zijn verdere vervolging kunnen verlenen. De premier keek, zoals altijd, vol zelfvertrouwen vooruit. “Met de hulp van God en de uwe zal ik Likud leiden naar een klinkende overwinning in de komende verkiezingen en Israël blijven leiden naar ongekende prestaties.”

Lees ook:

Aanklachten of niet, Netanyahu is voorlopig nog niet weg

Premier Netanyahu heeft verschillende aanklachten aan zijn broek. Toch ziet hij voorlopig nog kans om te overleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden