Premier Nepal treedt af onder druk maoïsten

amsterdam – - De premier van Nepal is afgetreden, daarmee toegevend aan druk van de belangrijke maoïstische partij. Hij hoopt daardoor de impasse over het schrijven van een nieuwe grondwet te doorbreken.

In Nepal zijn de maoïsten de grootste groep in het parlement. Ze werden dat toen ze in 2006 de gewapende strijd opgaven en aan een vredesproces begonnen, dat moest leiden tot een nieuw politiek systeem in het land.

Na de verkiezingen van 2008 werd de voormalige guerrillaleider Prachanda premier. Maar hij trad het jaar daarop af, toen zijn poging de bevelhebber van het leger te ontslaan werd gedwarsboomd door de president.

Sindsdien heerste er een patstelling in de politiek van de kleine Himalayastaat. De nieuwe premier Madhav Kumar Nepal regeerde met de steun van een meerderheid, bestaande uit 22 partijen in het 601 leden tellende parlement. Formeel is dat een grondwetgevende vergadering, die tot 28 mei de tijd had om een nieuwe grondwet te schrijven. Maar doordat de maoïsten als grootste partij dwars lagen, kon daarmee geen vooruitgang worden geboekt.

Zelfs een verlenging van de uiterste termijn voor de nieuwe grondwet met een jaar hielden ze tegen, totdat de premier zou zijn afgetreden. Het is hun bedoeling dat er een regering van nationale eenheid wordt gevormd, met een van hen aan het hoofd. Met demonstraties zetten de maoïsten hun eisen kracht bij en de vrees bestond dat hun strijders, die nu in door de VN in de gaten gehouden kampen wonen, weer actief zouden worden. De andere partijen eisten juist, dat die kampen zouden worden ontmanteld.

In een toespraak op de televisie zei de premier dat hij weggging om ’te helpen bij het voltooien van het opstellen van een grondwet en het vredesproces’.

De woordvoerder van de maoïsten, Dinanath Sharma, zei in een reactie: „De premier had veel eerder moeten aftreden, maar we verwelkomen zijn stap.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden