Onthullingen over moord

‘Premier Muscat van Malta staat op het punt om af te treden’

Premier Joseph Muscat staat vrijdagochtend de pers te woord na een spoedzitting van zijn kabinet. Beeld REUTERS
Premier Joseph Muscat staat vrijdagochtend de pers te woord na een spoedzitting van zijn kabinet.Beeld REUTERS

De druk op de Maltese premier Joseph Muscat neemt toe, waardoor zijn opstappen steeds waarschijnlijker wordt. Na de onthullingen in het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia is zijn regering in een crisis beland.

Hij kan elk moment opstappen, meldde de Times of Malta gisteren. De woordvoerder van premier Joseph Muscat wilde dat bericht niet bevestigen, maar ontkende het ook niet. Wel heeft de Arbeiderspartij een evenement zondag afgelast, waar de premier zou spreken.

Muscat heeft altijd stellig gezegd dat hij zou aanblijven, totdat duidelijk is wie het brein is achter de moord op Daphne Caruana Galizia. De Maltese journalist, die grootschalige corruptie op het eiland blootlegde en daarbij niemand spaarde, werd ruim twee jaar geleden door een autobom gedood. De opdrachtgever van de aanslag is nog niet bekend, al zijn er veel aanwijzingen dat die zich in de hoogste regionen van politiek en zakenwereld bevindt. Naarmate die aanwijzingen afgelopen week concreter werden – onder anderen een rijke zakenman en de stafchef van de premier werden gearresteerd en twee ministers stapten op in verband met het moordonderzoek – werd de druk op Muscat op­gevoerd.

Het laatste zetje komt waarschijnlijk van zijn kabinet. Dat kwam donderdagnacht met spoed bijeen. Toen werd besloten dat de verdachte zakenman, Yorgen Fenech, geen gratie zal krijgen in ruil voor informatie. De zakenman probeerde vorige week Malta te verlaten toen duidelijk werd dat belastende informatie over hem was gelekt door een tussenpersoon. Fenech zou 450.000 euro aan drie mannen hebben betaald voor de moord op Caruana Galizia.

In een brief aan de president hebben de advocaten van Fenech laten weten dat de zakenman bereid is om op zijn beurt belastende informatie te geven over twee ministers en over Muscats stafchef en rechterhand Keith Schembri. Alle drie ontkennen iets verkeerds te hebben gedaan. Een van de betreffende ministers trad een week geleden tijdelijk terug. Niet veel later stapte de ander op. Ook Muscats stafchef nam ontslag, maar hij werd vervolgens gearresteerd en ondervraagd in verband met het moord­onderzoek. Gisterochtend werd hij plotseling vrijgelaten.

Het laatste zetje komt waarschijnlijk van Muscats eigen kabinet

Tot ontzetting van Corinne Vella, een zus van de vermoorde journalist. Zij stelde gisteren namens de familie in een verklaring dat ten minste twee getuigen en verschillende bewijsstukken aantonen dat Schembri betrokken was bij de moord op hun moeder, vrouw en zus. De familieleden drongen er in hun verklaring opnieuw op aan dat Muscat moet opstappen.

Al sinds de aanslag op Caruana ­Galizia eisen zij dat Muscat zich niet mag bemoeien met het onderzoek naar de aanslag, omdat de namen van mogelijke verdachten uit de kring van de eerste minister zelf komen. “De premier speelt rechter en jury tegelijk in een onderzoek dat een paar van zijn meest naaste collega’s betreft”, staat in de verklaring. “Deze justitiële dwaling is een schande voor ons land en rukt onze maatschappij uit elkaar. Dit moet stoppen.”

Ook de straat maakte de afgelopen dagen duidelijk dat Muscats positie onhoudbaar is geworden. Avond na avond gingen duizenden mensen de straat op om zijn aftreden te eisen. Ze verzamelden zich gisterochtend ­opnieuw in alle vroegte bij het regeringsgebouw toen de vrijlating van stafchef Schembri bekend was geworden. Ze schreeuwden leuzen en gooiden met fruit naar passerende regeringsauto’s.

Zakenman Fenech kreeg eveneens een onthaal van boze demonstranten toen hij later op de dag de rechtbank uitkwam. Volgens de Times of Malta zei hij te vrezen voor zijn leven en te gaan procederen tot de ‘waarheid ­ boven water is gekomen.’

Lees ook:
Piepend en krakend komt het moordonderzoek op Malta in beweging

Regeringscrisis en een gearresteerde zakenman. Na twee jaar lijkt er eindelijk schot te zitten in het onderzoek naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. Wellicht heeft een boek over de zaak voor extra druk gezorgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden