Update

Premier Michel: N-VA stapt uit Belgisch kabinet

Premier Charles MichelBeeld © Didier Lebrun & Philip Reynaers / Photo News

De Belgische premier Charles Michel gaat niet in op een ultimatum waarvoor de rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hem stelde rond het migratiepact. Hij wil door met een minderheidsregering. 

Michel vertrekt zondag ‘gewoon’ naar de Marokkaanse stad Marrakesh om te stemmen over het zogenoemde migratiepact, ondanks toenemende spanningen in zijn regering. De Belgische premier gaat verder met een minderheidsregering en gaat de drie N-VA-ministers in zijn coalitieregering vervangen. Wat hem betreft is de N-VA zaterdag zelf uit de regering gestapt. Na zijn terugkeer uit Marokko gaat premier Michel overleggen met het parlement over de situatie, zei hij zaterdagavond.

Dat was nadat de ministerraad onverwacht bijeen was gekomen. Coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) had vrijdag al om die extra vergadering gevraagd. De N-VA is fel tegenstander van het akkoord over migratie, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid door het pact zou kunnen verliezen. Voor coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V moet de premier het migratiepact maandag wel goedkeuren. Ook een groot deel van de oppositie staat achter het zogeheten Marrakesh-pact.

Premier Michel zei na afloop dat er ‘geen consensus bestaat over het intrekken van de eerdere beslissing om het pact te steunen. Na de vergadering laste de Vlaams-nationalistische partij van Bart De Wever een persconferentie in. De breuk binnen de regering-Michel was een feit .  “Als Michel morgen op het vliegtuig stapt, dan landt hij als premier van de Marrakesh-coalitie”, zei De Wever. De voorman betreurt de houding van zijn coalitiepartners. “Ik vind het heel spijtig dat de andere partijen ons niet de ruimte geven om een compromis te vinden. Men verkiest kennelijk een politieke crisis boven een compromis.” Toch blijft hij tot op het laatste moment hopen dat het ‘gezond verstand’ zegeviert. De federale regering werd najaar 2014 beëdigd, een coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) noemt het in een reactie “jammer dat het zo moet eindigen”.

VN-topconferentie

Eerder op de avond noemde vicepremier Jan Jambon (N-VA) de kans op een compromis over het pact zeer klein. In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over de omgang met migranten bevat. Naast Oostenrijk, Polen en Hongarije weigeren ook de Verenigde Staten het te ondertekenen.  

Lees ook:

Belgische premier Michel zet coalitiepartner N-VA voor het blok

Nederland slaagde erin een compromis te vinden, maar het VN-migratiepact van Marrakesh heeft de Belgische regering in een diepe crisis gestort. Het werd in twee weken een symbooldossier, waarin noch de Franstalige liberalen van premier Charles Michel, noch de Vlaams-nationalisten van wijken willen weten.

Belgische regering blijft het oneens over pact van Marrakesh

Premier Michel wil naar Marrakesh, de N-VA weigert op te stappen en het kabinet viel (nog) niet. Maardat lijkt uitstel van executie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden