Premier May vindt het relaas van de Skripal-verdachten een ‘belediging van de intelligentie’

Roeslan Bosjirov (l) en Aleksandr Petrov tijdens het interview met Russia Today.Beeld Reuters

De twee Russen die verdacht worden van het vergiftigen van de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia waren slechts toeristen, zeggen ze. De Britse premier May is onthutst.

Roeslan Bosjirov en Aleksandr Petrov zijn eerzame ondernemers, handelaars in vitaminepreparaten en fitnessbenodigdheden, die ervan droomden de wereldberoemde dertiende-eeuwse kathedraal van Salisbury met eigen ogen te aanschouwen. Dat, en dat alleen was de reden dat de twee Russen zowel op 3 als 4 maart van dit jaar de Engelse stad bezochten. 

Dat ze daar juist op het moment waren dat de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, was zuiver toeval.

Aldus luidt de rode draad van het opmerkelijke interview dat de twee door Groot-Brittannië gezochte verdachten in de zaak-Skripal gaven aan de Russische televisiezender RT. Bedremmeld, en zo op het oog met het zweet in de handen, probeerden de mannen gedurende 25 minuten hun onschuld aan te tonen, maar verzuimden daarbij antwoord te geven op een aantal prangende vragen.

In sneltreinvaart

Hoewel de Britse politie zegt dat de twee zich bedienen van schuilnamen en dat hun ware identiteit bekend is, betogen de mannen dat Bosjirov en Petrov hun echte namen zijn. Ze bevestigen dat zij degenen zijn die zijn vastgelegd door diverse bewakingscamera’s in Salisbury. Op de vraag of zij in de buurt zijn geweest van het huis van Skripal klinkt het dat ze ‘geen idee’ hebben waar dat zich bevindt. “Misschien wel.”

Volgens de Britse politie bezochten de twee Salisbury op 3 maart voor een verkenningsmissie. De verdachten zeggen dat ze na een kort verblijf rechtsomkeert maakten vanwege het slechte weer, maar het weerrapport voor die dag strookt niet met hun beschrijving. De mannen zeggen dat ze de kathedraal de volgende dag alsnog hebben bezocht, maar leggen niet uit waarom ze na aankomst in Salisbury meteen koers zetten naar de voor toeristen oninteressante villawijk waar Skripal woonde. 

Pas een uur later signaleerde een camera hen in het stadscentrum, lopend in de richting van het treinstation. Als ze de kathedraal al hebben bezocht, dan hebben ze dat alleen in sneltreinvaart kunnen doen.

De mannen ontkennen ook – Bosjirov zichtbaar nerveus – dat ze novitsjok of andere gevaarlijke stoffen bij zich droegen. Dat Britse onderzoekers in hun Londense hotelkamer sporen van novitsjok aantroffen, komt in het interview niet ter sprake.

Onverholen verzinsels

Op de Britse autoriteiten heeft het geruchtmakende interview geen indruk gemaakt. Een woordvoerder van premier May spreekt van ‘leugens en onverholen verzinsels’ en ‘een belediging van de intelligentie van het publiek’. De Britten zeggen niet te twijfelen dat de twee verdachten geheime agenten zijn van de Russische militaire inlichtingendienst.

Het televisie-interview met de twee verdachte Russen kwam nog geen dag nadat de Russische president Poetin had gezegd dat de identiteit van de mannen bekend was en dat zij geen criminelen waren. Poetin suggereerde dat ze zelf hun verhaal maar moesten doen tegen de media.

Lees ook:

Britse politie verdenkt twee Russen van gifaanslag op oud-spion Skripal

De Britse politie heeft twee Russen aangemerkt als verdachten van de aanslag met gif eerder dit jaar in Salisbury, op oud-spion Skripal en zijn dochter. Moskou reageert woedend. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden