Premier May stelt stemming over brexitdeal uit

Theresa May  Beeld REUTERS
Theresa MayBeeld REUTERS

De Britse premier Theresa May ziet er toch vanaf haar overeenkomst met de EU over de brexit nu voor te leggen aan het parlement.

De stemming stond dinsdagavond op het programma, maar May heeft het parlement gezegd dat ze eerst nog overleg wil met Brussel en EU-lidstaten. De stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Alles wees in de richting van een smadelijke nederlaag in het parlement. Een grote meerderheid, inclusief veel partijgenoten van de Conservatieve premier, zou ‘haar’ deal hebben weggestemd. May zei dat er inderdaad grote zorgen zijn over de kwestie Noord-Ierland.

Noord-Ierland

Groot struikelblok is haar afspraak met de EU over het Britse deel van Ierland, Noord-Ierland. Dat zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en Brussel mee kunnen leven.

Critici van May's deal stellen dat de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houdt en Londen feitelijk niets meer te vertellen heeft over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland.

May heeft beloofd dat ze met de rest van Europa gaat praten over de kwestie, om te kijken of de EU garanties kan geven dat de Noord-Ierse kwestie niet eindeloos voortwoekert. Ze zei dat veel aspecten van haar overeenkomst wel degelijk steun in het Lagerhuis hebben. De oppositie bestreed dat onmiddellijk en waarschuwde May straks niet met hetzelfde akkoord terug te komen. De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn eiste haar aftreden als ze de overeenkomst niet geheel anders kan sluiten. Dat laatste is onaanvaardbaar voor de rest van de EU.

Kop koffie

De Europese Commissie maakte eerder op de dag nog eens duidelijk dat heropening van de onderhandelingen niet aan de orde is. “Er ligt een overeenkomst”, zei een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU. “Die is onderschreven door de EU-leiders.” Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zei al dat eventuele voorstellen zorgvuldig zullen worden bekeken, maar hield de boot af. “Je kunt een kop koffie niet weigeren, maar makkelijk zal het niet zijn.”

Lees ook:

Theresa May: een koppige vrouw met onmogelijke missie marcheert voort

Na het sluiten van een akkoord met de EU ruim drie weken geleden beloofde premier Theresa May dat ze haar uiterste best zou doen om haar parlement er ook achter te krijgen. Het lijkt een onmogelijke missie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden