Premier Juppé niet vervolgd

PARIJS (AFP, AP, Reuter) - De Franse officier van justitie Bruno Cotte zal geen geen formeel onderzoek instellen naar de rol van de Franse premier Alain Juppé bij een huurschandaal. Het gisteren bekend gemaakte besluit betekent dat de premier 'slechts' moreel geschaad het schandaal overleeft dat hem de kop had kunnen kosten.

Cotte oordeelde in een schrijven aan het ministerie van Justitie dat Juppé weliswaar zijn “persoonlijk belang” had nagestreefd door voor zichzelf en zijn zoon appartementen van de stad Parijs te huren beneden de gangbare prijs, maar hij stelde geen vervolging in te willen stellen op voorwaarde dat Juppé en diens zoon hun appartementen voor het einde van dit jaar zouden ontruimen. Beiden hebben vorige week aangekondigd dat te zullen doen.

Een formeel onderzoek had waarschijnlijk geleid tot het aftreden van Juppé, indachtig een regel ingevoerd door Juppés voorganger Edouard Balladur, die bepaalt dat een aangeklaagde minister de regering automatisch dient te verlaten.

Juppé was van 1989 tot 1993 als vice-burgemeester van Parijs verantwoordelijk voor de financiën en het huisvestingsbeleid van de stad, toen de huidige president Jacques Chirac burgemeester van Parijs was. De conservatieve premier zou de huur van het luxe appartement van zijn zoon fors omlaag hebben gebracht en meer dan 1 miljoen franc (320 000 gulden) aan overheidsgeld hebben gebruikt voor de renovatie van zijn eigen appartement. Ook andere familieleden van Juppé zouden hebben geprofiteerd van uitzonderlijk lage huren voor luxueuze appertementen, die werden gedistribueerd onder Juppés bestuurlijke verantwoordelijkheid.

De conservatieve bondgenoten van Juppé slaakten gisteren een zucht van verlichting, en prezen zich gelukkig dat de regering eindelijk weer 'aan de slag' kon. De premier, die het in de opinie-peilingen slecht doet, ligt toch al zwaar onder vuur door de arbeidsonrust onder ambtenaren, die te hoop lopen tegen plannen om hun lonen te bevriezen. Ook op de Parijse beursvloer was het nieuws goed voor een algehele opleving. De Franse franc, die de laatste weken zwaar onder druk stond, steeg in waarde ten opzichte van dollar en Duitse mark.

Minister van binnenlandse zaken Jean-Louis Debré noemde het schandaal - naar buiten gebracht door mediaberichten - “een politieke affaire die er nooit een had moeten zijn.”

De socialisten hadden geen goed woord over voor het besluit. “Het is een nieuwe vorm van jurisprudentie, 'Juppés wet' genaamd: je wordt op heterdaad betrapt bij het overtreden van de wet, dan houd je op met de overtreding, en je wordt vrijgesproken”, reageerde de socialistische afgevaardigde Claude Bartolone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden