Premier Jospin zit niet lekker in z'n vel

AMSTERDAM - Het was een coup de sang (een 'plotselinge woede', of 'opvlieger'), heette het in de pers. Op de weg terug van een bezoek aan Brazilië viel Lionel Jospin onlangs uit naar de meereizende Franse journalisten die met geen woord hadden bericht over zijn daar uiteengezette visie op globalisering.

Remco Pols

De premier bood later zijn excuses aan, maar het kwaad was geschied. Het gaat niet goed met de altijd zo onverstoorbare Jospin, concludeerden vriend en vijand. Hij staat onder druk en dan krijg je zo'n misstap. Coup de stress breidde het dagblad Le Parisien de toch al zo rijke Franse taal uit in een beschouwing. Coup de fatigue, probeerde concurrent Le Monde begin deze week. Jospin staat onder spanning, is moe, getuige ook de opmerking van minister van milieu Dominique Voynet. ,,Hij zou een weekje vakantie moeten nemen.''

Het gaat inderdaad niet zo goed met Jospin. Sinds links de gemeenteraadsverkiezingen een maand geleden verloor, is de sfeer in zijn coalitie zoek. De groenen deden het goed, de communisten uitgesproken slecht, en ze trekken dezelfde conclusie: ze willen dat de premier ingrijpt. Ze eisen een coup de barre, een 'ruk aan het roer', naar links.

De regeringspartners van de socialisten willen koopkrachtverbetering, voor werklozen en laagstbetaalden, die meer van de economische voorspoed zouden moeten profiteren. Jospin aarzelt, omdat die voorspoed vermindert. Ook Frankrijk heeft de prognose voor de economische groei in 2002 bij moeten stellen: van 3,3 naar 2,9 procent.

Buiten het kabinet zit het ook niet mee. Ineens was daar een serie massaontslagen: bij Marks & Spencer, Danone en deze week bij Philips. Naar verluidt worden 2900 van de 7000 banen die bij Philips wereldwijd moeten verdwijnen, in Franse vestigingen gezocht. De publieke verontwaardiging was groot. Het gaat toch zo goed?

De spoor- en andere stakingen van de afgelopen weken deden de rest. Het imago van Jospin staat op de tocht. De premier zet zichzelf graag neer als de man die Frankrijk economisch de weg terug omhoog heeft gewezen. Zijn grootste succes is de terugdringing van de werkloosheid. Dat is ook het beeld waarmee Jospin de Fransen over een jaar om een nieuw mandaat wil vragen -niet als premier, maar een stapje hoger: als president.

De kiezer blijkt echter niet onder de indruk en het gunstige economische tij verstrijkt. Ondertussen is president Jacques Chirac, die als aanvoerder van rechts op een tweede termijn aast, hem in de peilingen gepasseerd.

Jospin belegde twee bijeenkomsten van zijn kabinet om de verkiezingsuitslag te evalueren en een koers uit te zetten voor het komende jaar. Deze week verscheen hij op tv, om het beeld van een 'versleten regering' (de rechtse krant Le Figaro) te corrigeren.

Tevergeefs. De tv-zender France 2 toonde een dag later beelden van met ontslag bedreigde werknemers bij Danone die geen enkele hulp van de premier meer verwachten. 'Technocratisch' en 'weinig warm', heette zijn presentatie in de pers. Dat zijn eigenschappen die Jospin vaker opgeplakt krijgt, maar Le Monde hekelde ook het ontbreken van een visie, een strategie waarmee de premier de strijd om het presidentschap wil aanbinden.

De goede raad van Voynet om even te pauzeren ontlokte een woedende reactie bij Bernard Kouchner. ,,Hij is helemaal niet moe en ik kan het weten'', sneerde de minister van volksgezondheid, partijgenoot van Jospin én arts in de richting van zijn groene collega. Dat moge zo zijn, het is duidelijk dat de premier niet lekker in zijn vel zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden