Premier IJsland: 'Nee' op Icesave-akkoord slechtste optie

Demonstranten staan voor het parlement van IJsland in Reykjavik. Op het spanddoek staat te lezen: Icesave nee nee nee. Foto: afp

Het volk van IJsland lijkt voor de tweede keer tegen een Icesave-akkoord te hebben gestemd. Volgens de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir dreigt er nu een economische en politieke chaos. `We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen', zei ze in een reactie op de eerste uitslagen van het referendum in een interview met de staatstelevisie op het eiland.

'De slechtste optie is gekozen', aldus de premier op het moment dat 85.000 stemmen waren geteld. Op dat moment was het opkomstpercentage overigens nog onduidelijk. Op IJsland hebben ongeveer 230.000 mensen stemrecht.

Sigurdardottir en haar regering hielden op basis van opiniepeilingen al ernstig rekening met een 'Nee' van de bevolking. Ze waarschuwde eerder al dat een dergelijke uitkomst een economische en politieke chaos zou kunnen veroorzaken op het eiland in de Atlantische Oceaan. De kans dat er voor de derde keer een akkoord kan worden gesloten met de schuldeisers Nederland en Groot-Brittannië wordt nihil geacht.

Een meerderheid in het IJslandse parlement schaarde zich in februari nog achter het Icesave-akkoord dat in december was opgesteld tijdens onderhandelingen met Den Haag en Londen. President Olafur Grimsson weigerde echter zijn handtekening te zetten onder de deal, waarop een referendum werd uitgeschreven. De uitslag daarvan lijkt nu een nieuwe crisis in te leiden op IJsland en tussen IJsland enerzijds en Nederland en Groot-Brittannië anderzijds.

¿Het is duidelijk dat we het eind hebben bereikt van het pad van onderhandelingen', reageerde de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson in een gesprek met de staatstelevisie op het waarschijnlijke 'Nee' als resultaat van de volksraadpleging. De kans bestaat dat de Icesave-zaak nu zal worden voorgelegd aan Europese rechters. Het kan jaren duren voordat sprake is van een definitief vonnis. Deskundigen hebben al gewaarschuwd dat een gang naar de rechter kan leiden tot nog veel hogere kosten voor de belastingbetalers in IJsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden