Update

Premier Egypte verlaat Gazastrook na geschonden wapenstilstand

Israëlische militairen vandaag bij de grens aan de Gazastrook. Beeld epa
Israëlische militairen vandaag bij de grens aan de Gazastrook.Beeld epa

De Egyptische premier Hisham Mohamed Kandil heeft vandaag zijn bezoek aan de Gazastrook eerder afgesloten dan de bedoeling was. Hij besloot na nieuwe luchtacties van Israël zijn bezoek in te korten. Hamas claimt volgens persbureau Reuters raketten te hebben afgevuurd op Tel Aviv, volgens de Israëlische politie zijn er geen meldingen van raketinslagen in de stad. De raket zou in zee zijn beland.

Ondanks het bezoek van Kandil, zijn er vanochtend toch over en weer raketten afgevuurd op Israëlische en Palestijnse doelen. In de Gazastrook zouden daardoor twee doden zijn gevallen, meldt een Hamasbron.

Kandil bezocht het Palestijnse gebied om solidariteit te betuigen met de bevolking. Op verzoek van Egypte zou Israël de bombardementen staken tijdens het bezoek aan het gebied. Maar militanten in Gaza schoten opnieuw raketten af toen Kandil begeleid door lijfwachten met kogelvrije vesten en machinepistolen via de enige grensovergang de Gazastrook binnenkwam. Een Israëlische legerwoordvoerder zei echter dat Israël geen enkele aanval heeft uitgevoerd nadat Kandil in Gaza was gearriveerd.

'Hamas heeft geen respect voor het bezoek van de Egyptische premier aan Gaza en schendt het tijdelijke staakt-het-vuren tijdens het bezoek waarmee Israël had ingestemd', twitterde een woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Wapenstilstand
Kandil liet weten dat Egypte er alles aan gaat doen om een wapenstilstand in de Gazastrook te bewerkstelligen. 'Deze tragedie moet gehoord worden en de wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen om deze agressie te stoppen', zei Kandil vandaag tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Gaza. 'Ik kan niet zwijgen over wat ik vandaag heb gezien, de martelingen, het kind Mohammad Yasser onder het bloed.'

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft vandaag de Israëlische aanvallen veroordeeld als 'een schaamteloze agressie tegen de mensheid'. Hij liet weten dat Egypte de Gazastrook niet in de steek zou laten, dat zei hij nadat Kandil terugkeerde uit het land, aldus persbureau MENA. 'Het Egypte van vandaag is niet het Egypte van vroeger en de Arabische wereld van vandaag is niet de Arabische wereld van vroeger.' De Russische president Vladimir Poetin heeft laten weten de inspanningen van Egypte te steunen.

Israël gaf eerder aan de militaire handelingen in Gaza te staken, gedurende de drie uur dat de Egyptische premier het gebied bezoekt, op voorwaarde dat ook de Palestijnen gaan raketten op Israël afvuren.

Premier Hisham Kandil van Egypte. Beeld reuters
Premier Hisham Kandil van Egypte.Beeld reuters

'Ernstig bezorgd'
EU-buitenlandchef Catherine Ashton is 'ernstig bezorgd' over het geweld in Israël en Gaza en roept Hamas op te stoppen met de raketaanvallen. 'Ik maak me grote zorgen over de escalatie van het geweld in Israël en de Gazastrook. En ik betreur het verlies van mensenlevens onder de burgers aan beide zijden', aldus Ashton in een verklaring vandaag. 'De raketaanvallen door hamas en andere partijen in Gaza zijn volstrekt onaanvaardbaar en moeten stoppen.'

Ashton heeft met de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de situatie. 'Israël heeft het recht zijn bevolking te beschermen tegen dit soort aanvallen. Ik dring er bij Israël op aan om ervoor te zorgen dat de reactie op de aanvallen evenredig is.'

Merkel
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel is ook 'erg bezorgd' over de escalatie van het geweld in het Midden-Oosten. Merkel dringt er op aan de wapenstilstand te respecteren, liet haar woordvoerder weten tegen persbureau Reuters.

De Bondskanselier houdt de Hamas in Gaza verantwoordelijk voor de geweldsuitbarsting, en roept Egypte op invloed uit te oefenen op Hamas.

De Franse president François Hollande laat ook weten 'zeer bezorgd te zijn over wat er in de Gazastrook gebeurt', aldus persbureau AFP.

Terughoudendheid
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken roept Israël en Hamas op tot terughoudend rond de Gazastrook. Ook Timmermans roept Israël op proportioneel te reageren.

Dat zei de minister vandaag voorafgaand aan de ministerraad. Het gaat hem erom dat het conflict niet verder uit de hand loopt. 'Als je de uitlatingen van beide kanten hoort, is het risico op escalatie groot.'

EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Beeld reuters
EU-buitenlandchef Catherine Ashton.Beeld reuters
Een Palenstijnse vrouw huilt voor haar huis dat werd verwoest na een luchtaanval vandaag in Gazastrook Beeld reuters
Een Palenstijnse vrouw huilt voor haar huis dat werd verwoest na een luchtaanval vandaag in GazastrookBeeld reuters
Het 11-jarige Palestijnse jongetje Fares Sadallah staat voor zijn beschadigde huis in Beit Lahia. Beeld afp
Het 11-jarige Palestijnse jongetje Fares Sadallah staat voor zijn beschadigde huis in Beit Lahia.Beeld afp

Solidariteit
Kandil kondigde gisteren aan de Gazastrook te bezoeken om de gevolgen te bekijken van het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Deze blijk van solidariteit met het Hamas-regime toont de vernieuwde verhoudingen in de regio, sinds de Egyptische president Hosni Mubarak gedwongen werd af te treden na de massaprotesten van begin vorig jaar.

Israël maakte vanochtend bekend 16.000 reservisten te hebben opgeroepen. Volgens regeringsfunctionarissen bereidt het land zich voor op een eventueel grondoffensief in de Gazastrook.

Delegatie Tunesië
Morgen stuurt Tunesië een zware delegatie onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken naar de Gazastrook. Dat heeft de Tunesische regering gezegd in een verklaring waarin de 'barbaarse agressie' van Israël aan de kaak werd gesteld.
Behalve minister Rafik Abdessalem zal de hoogste functionaris onder president Moncef Marzouki deel uitmaken van de delegatie.

Tunesië heeft nauwe banden met de Palestijnen. Marzouki heeft zich door premier Ismail Haniyeh van Gaza op de hoogte laten stellen van de laatste ontwikkelingen en toonde zich solidair met de Palestijnen. Hij riep de Veiligheidsraad van de VN op de nodige sancties tegen Israël in te stellen en een spoedberaad te houden.

Escalatie
Het geweld tussen Israël en de Palestijnen, dat steeds verder dreigt te escaleren, werd woensdag ingeluid door een Israëlische raketaanval. Daardoor werd de leider van de militaire vleugel van Hamas, Ahmed al-Jaabari, gedood. Sindsdien vuurde Hamas naar eigen zeggen meer dan 100 raketten af op Israël.

Aan Palestijnse kant zijn sinds de aanslag op Jabaari door de Israëlische luchtacties zeker elf doden gevallen. Sinds woensdag heeft Israël 466 luchtacties boven de Gazastrook uitgevoerd in reactie op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op zijn grondgebied.

Rook vlak boven Sderot, een stad in het zuiden van Israël. Beeld getty
Rook vlak boven Sderot, een stad in het zuiden van Israël.Beeld getty
Een man kijkt uit op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas, dat werd geraakt door Israëlische aanvallen. Beeld reuters
Een man kijkt uit op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas, dat werd geraakt door Israëlische aanvallen.Beeld reuters

Israël
De eerste doden aan Israëlische kant vielen vielen gisteren in Kiryat Malachi in het zuiden van Israël door een raket vanuit de Gazastrook. Dat de raket Kiryat Malachi trof, was volgens het Israëlische leger 'toeval'. De drie slachtoffers waren op zoek naar beschutting toen ze werden geraakt door een Grad-raket. Volgens de Israëliërs worden deze raketten al jaren vanuit de Gazastrook afgeschoten en veroorzaken ze zelden slachtoffers.

Gisteravond belandde een raket bij Tel Aviv in zee, nadat enkele uren eerder een raket ten zuiden van Tel Aviv op een open terrein was terechtgekomen. De projectielen veroorzaakten geen slachtoffers, maar de aanvallen laten zien dat de metropool Tel Aviv in Centraal-Israël zich niet veilig kan wanen voor raketten die vanuit de zuidelijker gelegen Gazastrook worden afgevuurd.

Egypte
Egypte, dat tegenwoordig onder leiding staat van een islamitische regering die dicht bij Hamas staat, heeft in het verleden eerder bemiddeld tussen Israël en Palestijnse militanten om een einde te maken aan vijandelijkheden.

Kandil zei dat Egypte, dat in 1979 met Israël de vrede tekende, streeft naar de vestiging van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Een moeder wordt getroost, haar zoontje overleed aan zijn verwondingen na een luchtaanval in het noorden van Gaza. Beeld ap
Een moeder wordt getroost, haar zoontje overleed aan zijn verwondingen na een luchtaanval in het noorden van Gaza.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden