Premier Cameron wil tieners verplichten tot burgerdienst

null Beeld ap
Beeld ap

Tot de oplossingen die de Britse premier David Cameron biedt in de Britse zoektocht naar zijn 'morele kompas' (na de rellen en plunderingen van vorige week) behoort het uitbreiden van de zogenaamde National Service voor 16-jarigen. Cameron wil die drie weken durende gemeenschapsdienst tijdens de zomermaanden voortaan verplicht maken voor alle tieners van die leeftijd.

Redactie

Die 'nationale burgerdienst', een door de Tories gelanceerd programma dat momenteel amper 11.000 jongeren omvat, leert de jongeren, zegt de Tory-premier, 'ouderwetse waarden als teamwerk, discipline, plicht en fatsoen'.

Vervanging voor legerdienst
Cameron ziet het programma als vervanging voor de in 1960 afgeschafte verplichte legerdienst. 'Hoewel niet-militair ademt de National Citizen Service dezelfde geest uit' als het leger, zegt Cameron.

Luiheid
In Camerons normen- en waardenoptiek is de onlust bij de Britse jongeren uitsluitend te wijten aan 'luiheid, onverantwoordelijkheid en egoïsme'. De overheid treft in deze volgens hem geen enkele schuld, tenzij dan dat het 'morele verval' door hem gelinkt wordt aan de 'welvaartsstaat' die iedereen 'pampert'.

Nu vrijwillig
De deze zomer gelanceerde National Citizen Service (NCS) wil jonge vrijwilligers ronselen om dertig uur, verspreid over drie weken, nuttige gemeenschapsarbeid te verrichten, 'zoals het kinderen leren voetballen over het bezoeken van oudjes in het ziekenhuis tot het herstellen van fietsen'. Ironisch genoeg lopen de huidige NCS-programma's precies in die plaatsen waar de zwaarste rellen hebben plaatsgevonden: Croydon (Zuid-Londen), Manchester en Birmingham.

Sociale netwerken
Een ander aangekondigd initiatief van de Conservatieve premier, het scherper bewaken van de sociale netwerken op het internet, kreeg veelvuldig applaus van de overheid in China. Toen de Chinezen de vrijheid tot netsurfen aan banden legden vond Cameron dat nog 'aantasting van de vrijheid.'

De Britse premier David Cameron. Beeld getty
De Britse premier David Cameron.Beeld getty

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden