Premier Cameron dreigt met veto tegen EU-begroting

Ook Nederland tegen hogere uitgaven

GIJS MOES | BRUSSEL

De EU dreigt de komende zeven jaar veel nieuwe taken te moeten uitvoeren zonder extra geld. De Britse premier Cameron zei gisteren dat hij een veto zal inzetten om de voorgestelde stijging van de begroting te stoppen.

"Het zou schokkend zijn om de Europese begroting te zien stijgen, terwijl wij onze nationale begroting moeten terugschroeven", zei Cameron in de Sunday Telegraph. Met zijn uitspraak, die in eigen land goed zal vallen, zet hij de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting onder grote druk.

Voor het einde van het jaar moeten lidstaten en het Europees Parlement een akkoord zien te sluiten over de uitgaven in de periode 2014-2020. Op 22 en 23 november komen de 27 EU-regeringsleiders voor een extra top over de meerjarenbegroting naar Brussel.

De Europese Commissie stelde in juni vorig jaar voor om de uitgaven met 5 tot 7 procent te laten stijgen ten opzichte van de huidige periode. Dat zou nodig zijn om de uitgebreide taken, die door alle lidstaten zijn goedgekeurd, te kunnen betalen.

Zo moet de EU de komende jaren haar nieuwe diplomatieke dienst verder opbouwen. Bovendien komt er een nieuw fonds voor projecten in energie, transport en communicatie. In zeven jaar zou de EU volgens het commissievoorstel ruim duizend miljard euro uitgeven - veel geld, maar slechts 1 procent van alles wat in de EU wordt verdiend.

Een groep van lidstaten, met onder meer Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en Finland, heeft al eerder laten weten dat ze de stijging te hoog vindt. De Britten gaan het verst in hun verzet, zo noemde een diplomaat in Brussel het voorstel vorig jaar al 'completely bonkers' (volkomen geschift).

Cameron voert de druk nu op, gesteund door een eurosceptische stemming bij een groot deel van zijn achterban. Hij stelt ook voor de EU-begroting te splitsen: een voor de zeventien eurolanden, een voor de tien overige lidstaten. Bovendien wil hij koste wat kost vasthouden aan de Britse rebate, de korting op de afdracht die Camerons voorgangster Margaret Thatcher in 1984 bedong.

In Brussel bestaat nog wel hoop dat het vooral om een onderhandelingstactiek van Cameron gaat. Maar die hoop wordt door ingewijden de grond ingeboord. "Hij zou het prachtig vinden om een akkoord te vetoën", zegt een Europese diplomaat in de Financial Times. "Hij zal thuis als een held worden begroet."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden