Premier Balkenende bezoekt de troepen in Afghanistan

Premier Balkenende heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan. Daarna vloog hij door naar de hoofdstad Kaboel voor een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Balkenende sprak in Kamp Holland, de Nederlandse basis bij Tarin Kowt in de provincie Uruzgan, zijn ’diepe bewondering’ uit voor de Nederlanders die er zijn gelegerd. „Jullie zijn de helden van deze tijd en verdienen groot respect van de politiek en de samenleving,” zei hij. De premier bezocht ook de zuidelijke provincie Kandahar, vanwaaruit Nederlandse helikopters opereren.

In een persconferentie met Karzai pleitte Balkenende voor meer internationale samenwerking om de grens tussen Afghanistan en Pakistan te bewaken. De Afgaanse regering beschuldigt Pakistan er van dat het te weinig onderneemt tegen radicale strijders die de grens oversteken. Ook wil Kabul dat harder wordt opgetreden tegen trainingskampen van extremisten op Pakistaans grondgebied. Pakistan heeft enige tienduizenden militairen langs de 1200 kilometer lange grens gestationeerd.

In Uruzgan zijn ongeveer 1500 Nederlandse militairen om te helpen met de wederopbouw van het land .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden