Premier Australië heropent asielcentra op verre eilandjes

Vluchtelingen in het Immigration Detention Center op Christmas Island, 350 kilometer ten zuiden van Java.Beeld EPA

De Australische premier Julia Gillard wil opnieuw detentiecentra voor illegale bootvluchtelingen opzetten in twee overzeese gebieden, Papoea-Nieuw-Guinea en het eilandstaatje Nauru. In 2007 besloot de sociaal-democratische Laborregering deze controversiële centra juist te sluiten.

Laborpremier Gillard wil de centra heropenen op advies van een speciale commissie die gisteren haar rapport uitbracht. Gillard stelde de adviescommissie, onder leiding van oud-defensiechef Angus Houston, eind juni in nadat er binnen een week twee boten vergingen. Daarbij kwamen zeker honderd vluchtelingen om het leven. De afgelopen drie jaar zijn in totaal ongeveer 600 'bootmensen', zoals ze in Australië worden genoemd, omgekomen.

Gillard zal het wetsvoorstel vandaag al indienen bij het Australische parlement. Amnesty International heeft al kritiek geuit. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de aanbevelingen een grote stap achteruit voor het Australische asielbeleid.

Bootmensen
De detentiecentra die de premier wil heropenen, waren in 2001 het paradepaardje van de conservatieve premier Howard. Om de stroom illegale immigranten in te dammen scherpte hij toen het asielbeleid aan. Onder dit beleid, de 'Pacific solution' genoemd, werden de 'bootmensen' niet meer ondergebracht op het vasteland, maar op Nauru en Manus (in Papoea Nieuw-Guinea), twee eilandjes in de Stille Oceaan. Hoewel Howard voor dit beleid lof oogstte bij een deel van de kiezers, kreeg hij in binnen- en buitenland ook kritiek.

Toch overstag
Gillards Laborpartij was tegen het heropenen van de detentiecentra, maar op aanraden van de commissie en uit angst niet herkozen te worden, gaat ze nu toch overstag. Labor heeft lang volgehouden dat het concept van de Australische detentiecentra op de eilanden grote geldverspilling is. Toch gooit Gillard het roer nu radicaal om, nadat haar eerdere pogingen om de stroom illegale immigranten in te dammen mislukten.

Samenwerken met Maleisië en Indonesië
Zo probeerde zij in 2010 het nabijgelegen Oost-Timor zover te krijgen om bootvluchtelingen vast te houden, maar het eiland wees dit af. En vorig jaar werd een overeenkomst met Maleisië om 800 bootvluchtelingen te ruilen voor 4000 geregistreerde vluchtelingen geblokkeerd door het parlement. Dat vond dat de rechten van de bootvluchtelingen in Maleisië niet waren gewaarborgd omdat dat land het VN-vluchtelingenverdrag niet heeft ondertekend.

De commissie-Houston adviseert de regering opnieuw met Maleisië te gaan praten. Ook moet nauwer worden samengewerkt met Indonesië, van waaruit veel bootvluchtelingen naar Australië vertrekken. Verder roept de commissie de regering op om de jaarlijkse opname van asielzoekers op humanitaire gronden te verhogen van 13.750 naar 20.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden