FRAMING

Premier: aanval op Nieuw-Zeeland als multiculturele samenleving

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, vandaag op de persconferentie waarop ze sprak over de gebeurtenissen in Christchurch.Beeld EPA

Hoe reageerde Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, op de aanslagen in Christchurch? Bestuurskundige Hans de Bruijn, die voor Trouw de serie Framing schrijft, vertaalde delen van de verklaring die ze een paar uur na de aanslagen aflegde en geeft een korte analyse.

Jacinda Ardern staat voor een politiek waarin zowel daadkracht als vriendelijkheid een plaats hebben. Ze wil een samenleving waarin hartelijkheid en redelijkheid de toon aangeven, bouwt aan een ‘compassionate government’ - een overheid die mededogen laat zien.  In haar toespraak sprak ze nog over veertig doden. Later werd dat aantal bijgesteld tot 49.

Toespraak Jacinda Ardern

“Ik ben zojuist volledig geïnformeerd over de gebeurtenissen - gebeurtenissen, zoals we die in Nieuw-Zeeland nog nooit hebben gezien. Ik moet u diep bedroefd meedelen dat veertig mensen het leven lieten, door een daad van extreem geweld - in Christchurch, deze middag.

Tien mensen werden gedood in de moskee aan Linwood Avenue, drie van hen bevonden zich buiten de moskee. Dertig mensen werden gedood in de moskee aan Deans Avenue. Dit is een terroristische aanval. Dit zijn mensen met extremistische opvattingen. Er is voor hen geen plaats in Nieuw Zeeland. Er is voor hen geen plaats in onze wereld.

Ik heb gesproken met de burgemeester van Christchurch. Ik hoop vanavond nog de imam te spreken. Maar ik heb ook een boodschap voor al degenen die door deze aanval zijn getroffen. En ik weet zeker dat ik spreek namens alle inwoners van Nieuw-Zeeland.

Onze gedachten en gebeden zijn bij en voor wie door deze aanslagen werden getroffen. Christchurch was hun thuis.

Voor velen van hen was dit niet het land waar ze werden geboren. Ze kozen ervoor om naar Nieuw Zeeland te komen. Ze verbonden zich aan Nieuw Zeeland. Het was het land waar ze hun gezin stichtten. Het land waar ze zich konden omringen met mensen, van wie ze hielden en die van hen hielden. Het land waar velen van hen veiligheid zochten. Het land waar ze vrij waren om hun cultuur te beleven en hun geloof te belijden.

Velen van u volgen de gebeurtenissen thuis en vragen zich verbijsterd af hoe dit heeft kunnen gebeuren in Nieuw- Zeeland. Wij, Nieuw-Zeeland, wij waren niet het doelwit omdat we een toevluchtsoord zijn voor wie vol haat zit. Wij waren niet het doelwit van deze gruweldaden, omdat we racisme goedpraten of extremisten herbergen. We werden juist gekozen omdat we dit alles níet zijn, nooit zullen zijn. Omdat wij staan voor diversiteit, voor vriendelijkheid, voor mededogen. Omdat we een thuis zijn voor wie die waarden met ons deelt. Een schuilplaats voor wie die nodig heeft.

En die waarden zullen en kunnen niet worden aangetast door deze aanval. We zijn een trots land met meer dat 200 nationaliteiten en 160 talen. Te midden van die diversiteit delen we onze waarden.

Vanavond stellen we een van die waarden centraal: ons mededogen en onze steun voor de gemeenschappen, die door deze tragedie zijn getroffen. En we veroordelen op de sterkst mogelijke manier de ideologie van degenen die dit hebben gedaan.

Jullie kunnen ons hebben uitgekozen. Wij verwerpen jullie totaal en wij veroordelen jullie totaal.”

Wat valt op?

1.Jacinda Ardern ziet dit als een aanval op Nieuw-Zeeland, op de essentie van wat Nieuw-Zeeland is. Nu zeggen politieke leiders vaak iets soortgelijks, na terroristische aanvallen, maar Ardern heeft het over Nieuw-Zeeland als diverse, multiculturele samenleving. Dit is een aanval op diversiteit en multiculturaliteit - die Nieuw Zeeland tot zo’n mooie en goede samenleving maken, waar ze trots op is.

2.Met dat accent op Nieuw-Zeeland als multiculturele samenleving komt een volgende boodschap mee. “They are us”. zei ze in een eerste reactie over de slachtoffers. De aanval op hen is een aanval op ons. Dat klinkt ook in deze reactie door. Dit is niet een aanval op ‘de islamitische gemeenschap’, zoals ze ook had kunnen zeggen, maar op alle Nieuw-Zeelanders.

3. Over de dader(s) is ze heel kort. Die krijgen in ieder geval niet de aandacht waarop ze misschien hoopten. Het gaat ook niet over ‘hard straffen’ en ‘straf niet ontlopen’, maar over ‘er is voor hen geen plaats in Nieuw-Zeeland en de wereld’. ‘Geen plaats’ - ze worden eenvoudigweg verbannen uit Nieuw-Zeeland, want ‘wij verwerpen en veroordelen jullie totaal’. Meer hoeft er over hen niet te worden gezegd. Dat zijn ze niet waard.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Lees ook:

Wat dreef de schutter van Christchurch?

De terrorist die in Nieuw-Zeeland tientallen mensen doodschoot, werd gedreven door afkeer van immigratie, en een verlangen naar etnische puurheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden