Premie voor werkgever die 'zwakkere' aanneemt

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) wil werkgevers met 4000 euro belonen als zij iemand met een zwakke positie op de arbeidsmarkt aannemen. Met dit ,,rugzakje'' wil hij mensen helpen die moeilijk werk vinden.

Maar mensen die te goed zijn voor begeleidingstrajecten van CWI, uitkeringsinstituut UWV en gemeenten. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, herintredende vrouwen, deels arbeidsongeschikten en allochtonen.

De bedoeling is dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in de periode 2007-2013 jaarlijks 7500 premies aanvraagt voor werkgevers bij het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dat bleek woensdag bij een debat in de Tweede Kamer over de besteding van het ESF-budget. CDA en PvdA willen graag dat gemeenten ook zelf ESF-gelden kunnen aanvragen.

Bureaucratie

Zowel regeringspartijen CDA en VVD als de linkse oppositie vrezen voor bureaucratie rond het ESF als gemeenten bij het CWI moeten aankloppen voor steun bij het aan de slag helpen van werklozen. Maar volgens Van Hoof worden de lokale overheden juist ontlast, omdat ze administratieve rompslomp rondom de aanvragen kunnen overlaten aan het voormalige Arbeidsbureau.

Bovendien stelde de VVD-bewindsman dat het CWI beter contact heeft met werkgevers en weet welke werkzoekende waar het beste aan de slag kan. VVD'er Ed van der Sande was hiervan ook wel overtuigd, maar CDA en PvdA vinden dat gemeenten meer betrokken zijn bij werkzoekende in hun regio.Volgens Van Hoof moeten er scherpe keuzes worden gemaakt, omdat Nederland minder ESF-geld krijgt.

Voor de jaren 2007-2013 is in totaal 740 miljoen euro aan ESF-steun te verdelen, tegen circa 1,5 miljard euro in de periode 2000-2006. De staatssecretaris wil inzetten op projecten die zoveel mogelijk mensen aan de slag krijgen en ook houden. Daarbij is het volgens hem van belang te investeren in kennis aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden