Premie op baren gehandicapt kind

abortuswet | De Poolse regering wil minder abortussen en beloont nu moeders van kwetsbare kinderen met 1000 euro.

Poolse vrouwen die bevallen van een zwaar gehandicapt of niet levensvatbaar kind, krijgen een premie van 1000 euro. Het parlement stemde gisteren voor dit omstreden plan van de katholiek-nationalistische Poolse regering. Het bedrag geldt zowel voor een kind dat jarenlang zorg nodig heeft, als voor een baby die direct na de geboorte overlijdt. Voor doodgeboren kinderen betaalt de staat niet.

De regering spreekt van een "historisch en innovatief programma dat gezinnen in een moeilijke situatie een gevoel van veiligheid geeft". De oppositie noemt het 'schandalig' en 'een fooi'.

"Dit is een poging om uit te proberen voor hoeveel geld een moeder bereid is haar kind te baren", twitterde Urszula Augustyn van oppositiepartij Burgerplatform.

De regering ligt onder vuur van zowel de vrouwenbeweging als van pro- lifeactivisten. Polen heeft de meest restrictieve abortuswetgeving in Europa. Alleen in geval van verkrachting, een ernstig beschadigde foetus of gevaar voor de moeder, is afbreken van de zwangerschap sinds 1993 toegestaan.

Het Poolse parlement behandelde eind september twee burgerinitiatieven, één voor versoepeling van de abortuswet en één voor een totaalverbod. Het eerste wetsvoorstel belandde direct in de prullenbak, het tweede ging naar een commissie.

Dat leidde tot demonstraties. Tienduizenden mensen protesteerden tegen een nog restrictievere wet. Daarop krabbelde regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid terug en stemde ze ook het totaalverbod weg. Dit tot woede van het orthodox-katholieke deel van de eigen achterban.

Partijleider Jaroslaw Kaczynski deed daarom een belofte: "We streven ernaar dat zelfs kinderen die sterk misvormd zijn, of die geen overlevingskans hebben, toch worden geboren, zodat ze kunnen worden gedoopt, worden begraven en een naam krijgen."

Of 1000 euro geboortepremie Kaczynski uit de politieke brand helpt is zeer de vraag. Pro-lifeorganisatie Ordo Iuri zegt 'positief' te zijn over de nieuwe wet. "Maar het is slechts een begin."

De stichting 'Leven en Gezin' uitte zich tegenover het katholieke persbureau KAI een stuk kritischer: "Dit is geen programma dat het leven beschermt. Het is alsof je tegen de slavernij strijdt door een paar slaven vrij te kopen in plaats van de slavernij te verbieden."

Ook de vrouwenbeweging zal haar protesten niet staken verzekert Anna Karaszewska van de actiegroep 'Red de vrouw' telefonisch. De nieuwe maatregel noemt ze 'afschuwelijk', 'absurd' en 'onethisch'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden