Premie NHG mogelijk weer terug naar niveau van voor crisis
Als de crisis voorbij is, gaan huizenkopers mogelijk minder betalen voor een NHG-hypotheek.
Over twee jaar kan het realiteit zijn: een veilige hypotheek afsluiten voor minder geld dan nu. Directeur Arjen Gielen van het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de veilige hypotheekvorm Nationale Hypotheek Garantie, houdt nog wel wat slagen om de arm. "Maar zodra het Waarborgfonds zelf uit de crisis is, gaan we nadenken over een stabiele premie die kopers moeten betalen. Het kan zomaar zo zijn dat die lager is dan de huidige 1 procent van de waarde van hun nieuwe huis."
Kwijtschelding restschuld
Die eenmalige premie betalen huizenkopers op het moment dat ze kiezen voor een zogeheten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een koopwoning van 247.450 euro of minder. Komt de koper onverhoopt in financiële problemen, door een scheiding of baanverlies, dan voorkomt deze hypotheekvorm een ongewenste verhuizing. Blijken de geldproblemen zo groot dat de geldverstrekker het huis te koop moet zetten, dan kan het Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder en beleidsmaker van de NHG) de eventuele restschuld kwijtschelden.
Een goede zaak, benadrukt Vereniging Eigen Huis, belangenbehartiger van woningbezittend Nederland. Maar, klaagt de lobbyclub al bijna een jaar, de premie die kopers moeten betalen, is veel te hoog. Die was 0,55 procent vlak voor de crisis in 2008. Dat de premie tijdens de crisis steeg, is begrijpelijk, zegt een woordvoerder. "Er was een hoge werkloosheid en de verwachting was dat veel meer mensen een beroep zouden doen op het fonds. Maar inmiddels is het risico op schadeclaims een stuk kleiner en zag het fonds zijn vermogen in tien jaar tijd verdubbelen. Wordt de premie niet verlaagd, dan betaalt de koper vooral mee aan de groei van het vermogen. Dat is niet de bedoeling."
Naweeën crisis
Dat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) nu voorzichtig laat doorschemeren dat er een mogelijkheid bestaat dat de premie in de toekomst daalt, zal de lobbyclub blij stemmen. Maar WEW-directeur Gielen stipt ook graag aan dat een grotere buffer niet direct betekent dat zijn fonds uit de problemen is. "In de crisis is het aantal schadeclaims vervijftienvoudigd. Had de crisis twee jaar langer geduurd, dan waren we fors in de problemen gekomen. Omdat het Rijk als ons vangnet dient, had de belastingbetaler mee moeten betalen. De premie was vroeger simpelweg te laag."
Nog steeds voelt het Waarborgfonds de naweeën van de crisis. Afgelopen jaar werd 61 miljoen euro aan restschuld kwijtgescholden, voor de crisis was dat slechts 22 miljoen euro. Gielen: "Ik verwacht dat we over twee jaar weer op het niveau van voor de crisis zitten. Dat kunnen we met de nieuwe minister Kajsa Ollongren gaan praten over een stabiele premie. Een waarmee we ook de volgende crisis doorkomen."